Ένοχη η Κυβέρνηση για την ακρίβεια στα γεωργικά προϊόντα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια καλπάζει και οι ενώσεις καταναλωτών στην Ελλάδα ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα γιγαντώνεται. Το συνολικό ποσοστό των ανατιμήσεων υπολογίζεται πως είναι πάνω από το 27%, πράγμα που ωθεί σε εκτροχιασμό τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις τιμές των τροφίμων συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.. 

Οι αγρότες εξηγούν γιατί βγήκαν στους δρόμους – «Πουλάμε 0,43 ευρώ και στο σουπερμάρκετ το βλέπουμε 3,85 ευρώ»

Με λίγα λόγια ένας αγρότης, ανέδειξε σε τηλεοπτική εκπομπή δύο μεγάλα θέματα. Τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών που τους οδηγούν σε κινητοποιήσεις αλλά και τον πληθωρισμό της απληστίας που ζούμε καθημερινά με την εξοντωτική ακρίβεια στα τρόφιμα.

«Πουλάω τον αρακά 0,43 ευρώ το κιλό και όταν πηγαίνω σουπερμάρκετ, βλέπω τα 850 γραμμάρια 3,85 ευρώ», είπε ο αγρότης Γιώργος Αλμπάνης σε εκπομπή του ANT1 σε συζήτηση για τις κινητοποιήσεις τους.

Τρόφιμα: Το 20% της ακρίβειας είναι αισχροκέρδεια – Γιατί δεν θα πέσουν εύκολα οι τιμές:

Όταν οι παραγωγοί τροφίμων άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές, είχαν ως επιχείρημα τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στο κόστος παραγωγής. Ωστόσο, αν και οι τιμές των πρώτων υλών βρίσκονται σε πτώση εδώ και μήνες, αυτό δεν έχει επηρεάσει θετικά την τσέπη του καταναλωτή. Οι έμποροι τώρα ισχυρίζονται ότι έχουν αυξημένα κόστη σε μισθούς και εφοδιαστική αλυσίδα, σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν.

“Μία ανίκανη Κυβέρνηση, ένας ανίκανος πρωθυπουργός”

Έχοντας ήδη συμπληρώσει μια τετραετία κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει στους πολίτες, όχι μόνο ότι είναι ανίκανος να βελτιώσει τη κατάσταση του βίου των ανθρώπων άλλα γίνεται κάθε μέρα χειρότερη, με την ακρίβεια να βρίσκεται ψηλά, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αύξηση μισθών για να ισορροπήσει η κατάσταση.

Αντ’ αυτού αφήνει τους μεγάλους επιχειρηματίες να κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών χωρίς να τους προσφέρει μέτρα που θα κρατήσουν τις τιμές των τροφίμων σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Ως αποτέλεσμα της όλης κατάστασης είναι να φτωχοποιείται ο Έλληνας πολίτης όλα αυτά τα χρόνια και να μη μπορεί να βάλει στο τραπέζι του ούτε τα βασικά για να επιβιώσει. 

Η γεωργία είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, η χώρα μας είναι πλούσια σε εκτάσεις και τα χώματα μας αρκετά καρποφόρα για την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων.


Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη γεωργία με πραγματικά μέτρα, άλλα και να τη βελτιώσει για να ωθήσει τις νέες γενιές να ασχοληθούν. 

Μερικά από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα είναι η μείωση των εισαγωγών από άλλες χώρες και η αύξηση κάθε καλλιέργειας μέχρι ο πολίτης να έχει όλα τα απαραίτητα στο τραπέζι του. Είναι παράλογο να αγοράζεις από έξω τρόφιμα χαμηλής ποιότητας, όταν οι εκτάσεις είναι επαρκείς για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση.

Δε γίνεται να φεύγει η πρώτη ύλη “χύμα” στο εξωτερικό όταν έχουμε αρκετές εγκαταστάσεις για να τη μεταποιήσουμε. Αυτό θα ανοίξει περισσότερες θέσεις εργασίας άλλα και θα φέρει περισσότερα έσοδα στη χώρα. Επίσης θα βελτιωθεί η εικόνα των εξαγωγών μας ώστε να μην φεύγει τίποτα χωρίς χημικό έλεγχο και ετικέτα πάνω του.

Πρέπει να οριστεί ένα σταθερό και μόνιμο κέρδος στους επιχειρηματίες. Η “ελεύθερη αγορά” μόνο προβλήματα δημιουργεί όταν το ίδιο προϊόν το βρίσκεις με διαφορετικές τιμές κάθε εβδομάδα.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής που συνεχώς αυξάνεται. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για να μειωθούν τα έξοδα τόσο οι παραγωγοί θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη γεωργία άλλα και οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα οδηγώντας την αγορά σε κατάρρευση. Βέβαια, τα πάντα εξαρτώνται από τις οι επιλογές μας, διότι είναι στο χέρι μας να διοικήσουμε την χώρα μας οι Έλληνες πολίτες και να ρυθμίσουμε την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (νομή του οίκου) μας προς το συμφέρον του πολίτη, μακριά από κόμματα …

ΖΡΑΦΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1 σκέψη στο “Ένοχη η Κυβέρνηση για την ακρίβεια στα γεωργικά προϊόντα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *