Κλείνουν τα ξενοδοχεία σε Ξάνθη και Κομοτηνή το ένα μετά το άλλο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιαίτερα δύσκολη δείχνει να είναι η κατάσταση για τα ξενοδοχεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής αλλά και για τον τουρισμό γενικότερα. Το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει τουλάχιστον έξι ξενοδοχειακές μονάδες στις πρωτεύουσες των δύο νομών, με άλλες να βρίσκονται στα πρόθυρα να βάλουν λουκέτο ενώ παράλληλα κάποιες επιλέγουν τον υποβιβασμό. Ένας από τους  λόγους είναι η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει κάθετα το “τέλος ανθεκτικότητας ενάντια στην κλιματική κρίση”, που ανεβάζει σημαντικά το κόστος διαμονής κλιμακωτά, ιδίως στα ξενοδοχεία πολλών αστέρων. ΠΗΓΗ

Η επιστολή του Σ. Λαφτσόπουλου, προέδρου του ξενοδοχείου Ζ Palace της Ξάνθης, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση αλλά και προς κάθε αρμόδιο βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη,περιφερειάρχη, δήμαρχο, κ.α., είναι μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην περιοχή. ΕΔΩ

Μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του, “ταφόπλακα για τα ξενοδοχεία μας το τέλος ανθεκτικότητας”  “… Ακούει κανείς ;;; Οι άρχοντες του τόπου οι Βουλευτές θα ασχοληθούν ουσιαστικά με το θέμα ή θα το αφήσουν να λειτουργήσει ως δαμόκλεια σπάθη πάνω στα κεφάλια μας ;;;” 

Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμπαρίσταται στον κλάδο (ξενοδοχείων, καταλυμάτων), αλλά βάζει εμπόδια που δυσχεραίνουν την ύπαρξή τους, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές όπως είναι οι νομοί Ξάνθης και Ροδόπης, όπου το τουριστικό προϊόν δεν βασίζεται στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” και η τουριστική περίοδος διαρκεί μικρότερο χρονικό διάστημα. Φυσικό επόμενο είναι ότι, χωρίς την στήριξη του κράτους με συγκεκριμένα προγράμματα ενίσχυσης π.χ. του συνεδριακού τουρισμού, του αγροτουρισμού, του εκπαιδευτικού τουρισμού κλπ, ο κλάδος να αργοπεθαίνει.

Σε μία τέτοια κατάσταση, με λιγοστά καταλύματα είναι φανερό, ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο για τον τουρισμό στους δύο νομούς της Θράκης. 

Πολλά είναι αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για την προσέλκυση τουριστών καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους. Αντίθετα, βλέπουμε ότι οι φυσικές ομορφιές της περιοχής παραμένουν αναξιοποίητες. 

Αναδεικνύοντας διεθνώς χώρους με μεγάλη βιοποικιλότητα σε πανίδα και σε χλωρίδα, όπως την λίμνη της Βιστωνίδας, την οροσειρά της Ροδόπης κ.α., θα άνοιγε ο δρόμος προς ένα κοινό που ενδιαφέρεται για ερευνητικά προγράμματα και για αναψυχή.

Η αξιοποίηση του λιμανιού του Πόρτο Λάγους, καθώς επίσης και των καταφυγίων που υπάρχουν στον όρμο της αρχαίας Μαρώνειας και των αρχαίων Αβδήρων με την δημιουργία δύο σύγχρονων μαρινών. Η προσέλκυση πλοίων και σκαφών αναψυχής θα αναβάθμιζε αυτομάτως τον αριθμό και το επίπεδο των επισκεπτών. 

Είναι εγκληματικό το γεγονός ότι στις μέρες μας, οι μεγάλης σημασίας αρχαιολογικοί χώροι που προαναφέρθηκαν, δηλαδή τα αρχαία Άβδηρα και η αρχαία Μαρώνεια να βρίσκονται  στην αφάνεια, αντί να είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Είναι ασυγχώρητη η σιωπή και η αδράνεια του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών που δεν προβάλλουν την τεράστια ιστορία του τόπου μας. (Αντίθετα η γειτονική μας Τουρκία, μια χώρα χωρίς δική της ιστορία, ιδιοποιείται κάθε ελληνικό εύρημα και το προβάλλει ως δικό της για να αυξήσει τον τουρισμό).

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στα χωριά της ορεινής περιοχής όπου κατοικούν οι Πομάκοι, μια αυτόχθονη ελληνική φυλή που διατηρεί πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, που παρουσιάζουν μεγάλο εθνολογικό ενδιαφέρον.

Άρα λοιπόν η έλλειψη βούλησης των μνημονιακών κυβερνήσεων , αλλά και η ευθύνη των τοπικών αρχών, που ασχολούνται με μικροπολιτικές και μικροκομματικές διενέξεις, οδηγούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών συνολικά σε αβέβαιο μέλλον. Μήπως είναι η τακτική και ο στόχος τους αυτός? Πού αποβλέπει η υπερφορολόγηση των τουριστικών μονάδων αν όχι στον μαρασμό του τουρισμού στους δυο ακριτικούς μας νομούς ;

Αντίθετα στον νομό Έβρου, ο οποίος σε σύγκριση με την Ξάνθη και την Ροδόπη έχει αξιοποιημένη θάλασσα, παραλίες, μεγάλο λιμάνι, αεροδρόμιο και σιδηρόδρομο, συγκεντρώνει κόσμο από όλες τις βαλκανικές χώρες και από την Τουρκία. Τα πολυάριθμα ξενοδοχεία και καταλύματα έχουν μεγάλη ζήτηση και είναι αναγκαία για να μπορεί η πόλη να ανταπεξέλθει σε κάθε τουριστική πρόκληση.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *