Ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση των Δήμων ;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης, βρέθηκε στο γραφείο της Συμβολαιογράφου κ. Έφης Λαζίδου, για να υπογράψει το καταστατικό του νεοσύστατου Αναπτυξιακού Οργανισμού “ΦΙΛΙΠΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”. (πηγή)

     Ο νόμος 4674/2020 «για την Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4735/20, θεσμοθετεί τους περίφημους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο, που λειτουργούν όχι σαν φορείς δημόσιας εξουσίας και υπηρεσίας αλλά σαν επιχειρήσεις, οι οποίες δεν επιχορηγούνται από τους ΟΤΑ ή τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την επίτευξη των σκοπών τους, οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ιδρύονται προκειμένου να εκμεταλλευτούν χρηματοδοτικά εργαλεία και να διαχειριστούν αναπτυξιακά, επενδυτικά και ειδικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους. 

Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί διοικούνται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση των μετόχων. Μέσα στις αρμοδιότητές του Δ.Σ. της εταιρείας είναι και η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την εκπόνηση προγραμμάτων ή συμβάσεων. 

Διαβάζοντας το άρθρο 2 του ν. 4674/20, όπου αναφέρονται οι σκοποί της ίδρυσης, βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ιδρύονται για να καλύψουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και των Ο.Τ.Α. σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής, λόγω τραγικών ελλείψεων σε τεχνικό, σε επιστημονικό  και σε διοικητικό επίπεδο. Ιδιαίτερα μεγάλο αγκάθι αποτελεί σήμερα η έλλειψη χρηματοδότησης για την εκτέλεση έργων υποδομής και για την εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων. Ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των Δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό. 

Όλες τις παραπάνω αδυναμίες και ελλείψεις προσπαθούν να τις καλύψουν οι δήμοι μέσα από την ίδρυση των Αναπτυξιακών Οργανισμών, υποσκάπτοντας τον Δημόσιο χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. σε ό,τι αφορά την διαδικασία των προσλήψεων, των αμοιβών του προσωπικού, την διαφάνεια, τις διαδικασίες ελέγχου κ.α. . Ανοίγονται πεδία για ασύδοτη διαχείριση και για διασπάθιση Δημοσίου Χρήματος, το οποίο θα καταλήξει σε τσέπες ημετέρων και κυρίως υπέρ συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό έδειξε η εμπειρία μέχρι σήμερα.

Η λειτουργία τους έρχεται να απαξιώσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες αφού θα αναλάβουν μεγάλο μέρος αρμοδιοτήτων, έργων και υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα παρείχαν οι Δημοτικές υπηρεσίες. Έτσι εξηγείται π.χ. το γεγονός ότι στην Καβάλα σχεδιάζουν προσεχώς να παύσουν την λειτουργία της Δημοτικής επιχείρησης “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”. 

Η ιδιωτικοποίηση ενδέχεται να οδηγήσει τους Δήμους να λειτουργούν με όρους ανωνύμων εταιρειών, όπου σιγά-σιγά και χωρίς να το αντιληφθεί ο Καβαλιώτης δημότης, η Δημοτική Αρχή θα λειτουργεί σε βάρος του, αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

     Αν περιμένουμε με τέτοιες ύποπτες κινήσεις την ανάπτυξη στον τόπο μας και σε κάθε Δήμο της χώρας, τότε καλώς μας ήρθες ΑΝΑΠΤΥΞΗ…!!!

Ο εκάστοτε Δήμος “το κραττείν του Δήμου”, είναι το πρωταρχικό κύτταρο, η βασική διοικητική μονάδα της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί, από τους πολίτες για τους πολίτες, με όρους δημοκρατίας, διαφάνειας και ισότητας.

Η οικονομική αυτονομία των Δήμων με χρήματα που θα εκταμιεύονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, τα οποία προορίζονται για ουσιαστικά έργα υποδομής, κοινωφελή και ανταποδοτικά, θα εξασφαλίζουν την ευημερία όλων των πολιτών, στην βάση της πραγματικής ανάπτυξης.

Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην λήψη όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται στα “Δημοβούλια”, θα θέσει τον πολίτη πρωταγωνιστή στη διοίκηση και θα αναδείξει το μοντέλο της αληθινής δημοκρατίας (ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΑ), μέσα από το οποίο άφησαν ιστορία και μεγαλούργησαν οι πρόγονοί μας.

Αυτό πραγματικά είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που αρμόζει σε κάθε Έλλην άνθρωπο “πολίτη”. Να θυμηθεί τις Αξίες και τις Αρχές του και να παράξει πολιτισμό.

Άρθρο του Χωλίδη Κωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *