Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή δημογραφική κρίση, καθώς κάθε χρόνο ο αριθμός των θανάτων είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν των γεννήσεων. Το 2023, καταγράφηκαν 71.455 γεννήσεις και 128.101 θάνατοι, με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 56.646 ατόμων – αριθμός που ισοδυναμεί με την απώλεια μιας επαρχιακής πόλης.
Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικοί δεν επιθυμούν να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, κάτι που αποδεικνύεται και από την άπρακτη στάση τους απέναντι στις σοβαρότατες οικονομικές προτάσεις που κατατέθηκαν από το 2012 και μετά, για όλο το Έθνος των Ελλήνων, εντείνοντας την σιωπηλή γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού και τον διωγμό της νέας γενιάς στο εξωτερικό.
Παρόμοιο είναι το ποσοστό του πληθυσμιακού ελλείμματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος με τα νούμερα να έχουν ως εξής :
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (3.661 γεννήσεις – 7.697 θάνατοι)
Δυτική Μακεδονία (1.428 – 3.507)
Θεσσαλία (4.460 – 9.477)
Αττική (26.375 – 43.079)
Κεντρική Μακεδονία (11.474 – 21.879)
Νότιο Αιγαίο (2.930 – 3.030)
Κρήτη (5.500 – 6.673).
Επίσης ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του δείκτη βρεφικής θνησιμότητας ο οποίος ανέβηκε από τα 3,1 βρέφη το 2022 στα 3,5 ανά 1.000 γέννες.
Σημαντικός παράγοντας που επιδείνωσε το δημογραφικό πρόβλημα είναι η τεχνητή οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από τους τραπεζίτες από το 2010, η οποία αύξησε κατακόρυφα το ελληνικό Δημόσιο Χρέος και την ανεργία, αποθαρρύνοντας τα νέα ζευγάρια από το να κάνουν οικογένεια.
Η υπογεννητικότητα οδηγεί σε γήρανση του πληθυσμού δηλαδή όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, οι θάνατοι ηλικιωμένων είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις και αυτό οδηγεί στην σταδιακή εξαφάνιση του πληθυσμού των νέων.
Παράλληλα τα αξιότερα μυαλά της χώρας, βλέποντας όλη αυτή την δυστοπική κατάσταση να διαιωνίζεται : τους πολίτες σε κάθε εκλογική διαδικασία είτε να ψηφίζουν τα ίδια ανίκανα άτομα για να διοικήσουν (βάση των μη διασταυρωμένων στοιχείων της SingularLogic), είτε μέσω της αποχής και αδιαφορίας της πλειοψηφίας για τα κοινά, αποφάσισαν την τελευταία 15ετία να φύγουν στο εξωτερικό, για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.
Κατατοπιστικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος εμφανίζονται στην τοποθέτηση που έκανε ο Α. Λαυρέντζος, καθηγητής του Οικ. Πανεπιστημίου Αθηνών, τον περασμένο Ιανουάριο σε σχετική εκδήλωση (βίντεο) :
Αν θέλουμε να αντιστραφεί η κατάσταση πρέπει καταρχάς να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και το μεταβιβάζουν στους γύρω τους, νομίζοντας πως οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνη για τη κατάσταση. Κατόπιν να γίνει η ιεράρχηση και να αναγνωριστεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, προκειμένου να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα.
Θα πρέπει να γίνει συστηματική οικονομική ενίσχυση με μισθό και δωρεάν ασφαλιστική και ιατρική κάλυψη των μητέρων, σε συνδυασμό με σοβαρά κίνητρα και παροχές σε όλες τις οικογένειες με παιδιά, όπως και η ενίσχυση για κάθε βρέφος που γεννιέται.
Πρέπει να αυξηθεί η διάρκεια της άδειας μητρότητας, ώστε η μητέρα να περάσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται με το παιδί της για να μεγαλώσει φυσιολογικά, να βελτιωθούν τα προγράμματα βρεφικής φροντίδας ώστε κάθε μητέρα να έχει βοήθεια στο σπίτι αν επιθυμεί να εργαστεί και να έχουν όλες οι μητέρες πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.
Πρέπει να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες εργασίας των νέων και να δοθούν εργασιακά κίνητρα για να μειωθεί η ανεργία. Μόνο έτσι θα μειωθεί η μετανάστευση στο εξωτερικό και ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας για το μέλλον, που είναι απαραίτητος παράγοντας για να αποφασίσουν να τεκνοποιήσουν οι νέοι άνθρωποι.
Κάθε ζευγάρι που ενώνεται με τα δεσμά του γάμου πρέπει να συμμετέχει σε ενημερωτικά προγράμματα για την σημασία της οικογένειας και της ανάγκης βελτίωσης του πληθυσμιακού ισοζυγίου, ώστε να αντιληφθούν οι νέοι την σοβαρότητα της κατάστασης και πως θα πρέπει να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος υπαρξιακού, που μας αφορά όλους.
Γεώργιος Ζραφκόπουλος