Παράλογες και προκλητικές οι αυξήσεις σε μισθούς  εξωκοινοβουλευτικών υπουργών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  Ήδη εδώ και λίγες ημέρες από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, βρίσκεται σε ισχύ το νομοσχέδιο που δρομολόγησε η κυβέρνηση για την αύξηση στον μισθό των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Σύμφωνα με την ρύθμιση αυτή, οι αποδοχές των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, που δεν φέρουν βουλευτική ιδιότητα, βρίσκονται από 1-1-2024 αυξημένες, σε αναλογία με τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

     Εδώ παρατηρούμε μια κατάφωρη αδικία. Ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προανήγγειλε για τους δημοσίους υπαλλήλους όλης της χώρας αύξηση πείνας 70 ευρώ στις μικτές μηνιαίες αποδοχές τους, ψίχουλα δηλαδή σύμφωνα με την αύξηση του πληθωρισμού και την τεράστια ακρίβεια των προϊόντων, βλέπουμε προκλητικά και χωρίς καμία ντροπή, τις μικτές μηνιαίες αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο να φτάνουν σε ποσοστό 90% τις μικτές μηνιαίες αποδοχές και επιδόματα του προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ για τους εξωκοινοβουλευτικούς Υφυπουργούς να φτάνουν στο 80% των αποδοχών του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου…!!! που και αυτές με τη σειρά τους είναι παράλογα υψηλές.

 Ποιοι όμως είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί που κάθε τόσο τους ακούμε μετά από βουλευτικές εκλογές σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο;;; Είναι άνθρωποι εκλεκτοί της εκάστοτε κυβέρνησης που τους επιλέγει το κόμμα, χωρίς να έχουν αναδειχθεί μέσα από την εκλογική διαδικασία.  Είναι δηλαδή καθαρά “δικά τους” παιδιά, που θέλουν να προωθήσουν σε δημόσιες θέσεις ευθύνης και ενδεχόμενα δεν θα είχαν καμία τύχη αν συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά τους. Κι έρχονται τώρα με μια τροπολογία να τους αυξήσουν σκανδαλωδώς και τον μισθό από 800 μέχρι και 1.200 ευρώ τον καθένα…!!!

Οι 18 εξωκοινοβουλευτικοί Υπουργοί και Υφυπουργοί της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη:

  1. Υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Θάνος Πετραλιάς
  2. Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης
  3. Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
  4. Υφυπουργός Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης
  5. Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θοδωρής Λιβάνιος
  6. Υφυπουργός Εσωτερικών: Βιβή Χαλαραμπογιάννη
  7. Υφυπουργός Υπουργείου Υγείας: Μάριος Θεμιστοκλέους
  8. Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Νίκος Ταχιάος
  9. Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αλεξάνδρα Σδούκου
  10. Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Πάνος Τσακλόγλου
  11.      Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιώργος Φλωρίδης
  12. Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
  13. Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου
  14. Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
  15. Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου
  16. Υπουργός Επκρατείας: Άκης Σκέρτσος
  17. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού: Γιάννης Μπρατάκος
  18. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

     Η παρούσα κυβέρνηση συντηρεί σταθερά την κοινωνική αδικία, ευνοώντας υπερβολικά τους στενούς συνεργάτες της, όπως έκανε και στα προηγούμενα 4 χρόνια.  Ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις είναι καθηλωμένοι σχεδόν στα ίδια επίπεδα εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία, αφού υπέστησαν μειώσεις και περικοπές δώρων από τα μνημόνια και μετά, η κυβέρνηση παραμένει ανάλγητη στην μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου και συνεχίζει να ξεγελάει τις τσέπες των πολιτών με ψευτο-επιδόματα και κουπόνια δήθεν για να δείξει ότι προσπαθεί να μειώσει την ακρίβεια, η οποία έχει εκτινάξει το κόστος ζωής πάνω από 30%…!!!

    Οι μισθοί στο σύνολο του Δημοσίου τομέα θα πρέπει να εξασφαλίζουν διαβίωση με αφθονία και οπωσδήποτε είναι δίκαιο οι θέσεις ευθύνης να αμείβονται ανάλογα. Ωστόσο σε μια πολιτεία που χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ και της ΙΣΟΚΡΑΤΙΑΣ, δεν θα πρέπει να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις αποδοχές των δημοσίων λειτουργών. Επίσης καμία προκλητική και άνιση μισθολογική μεταχείριση δε θα πρέπει να εφαρμόζεται από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας.

Άρθρο του Χωλίδη Κωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *