Ανακοινώθηκε από το το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA) και το πρακτορείο Reuters, ότι Βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια ανασκαφών, στην περιοχή όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Ηράκλεια Σιντικής στην νοτιοδυτική Βουλγαρία, ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι, που είναι επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, το άγαλμα ύψους 2 μέτρων βρέθηκε αναπάντεχα σε ρωμαϊκό αποχετευτικό δίκτυο, όπου τοποθετήθηκε πιθανά για να διασωθεί. Σμιλεύτηκε γύρω στον 2ο αιώνα από ολόκληρο τετράγωνο μάρμαρο και είναι το καλύτερα διατηρημένο άγαλμα που έχει βρεθεί στην Βουλγαρία (πηγή).
Συγκεκριμένα ο καθηγητής κ. Βαγκαλίνσκι δήλωσε τα εξής:
« … το άγαλμα τοποθετήθηκε προσεκτικά στους υπονόμους και καλύφθηκε με χώμα. Το κεφάλι είναι καλοδιατηρημένο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν ορισμένες ρωγμές στα χέρια», και πρόσθεσε ότι το άγαλμα είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού πρωτότυπου αγάλματος και θα μεταφερθεί στο Ιστορικό Μουσείο στο Πέτριτς ».
Το τμήμα όπου βρέθηκε το άγαλμα είναι ιδιωτικός χώρος, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετες επιπλοκές για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του γλυπτού. Για ασφάλεια, οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να ανοίξουν τις ράβδους του καναλιού και να αξιολογήσουν την κατάσταση των τοίχων.
«Αυτές οι κατασκευές και οι τοίχοι, που είναι ιδιωτική ιδιοκτησία, διαβρώνονται», είπε ο Βαγκαλίνσκι, σύμφωνα με το BTA. Μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως το άγαλμα, κατασκευάζεται μια ειδική κατασκευή για την ασφαλή μετακίνησή του. «Καθώς καθαρίζαμε πολύ προσεκτικά για να προσδιορίσουμε την κατάσταση των τοίχων, είδαμε μάρμαρο», είπε…
« Οτιδήποτε παγανιστικό ήταν απαγορευμένο και εντάχθηκαν στη νέα ιδεολογία, αλλά προφανώς φρόντισαν τις αρχαίες θεότητές τους », είπε ο αρχαιολόγος στο Reuters (πηγή).
Ο 4ος αιώνας (μ. κ. χ.) είναι η εποχή του βίαιου θρησκευτικού και κοινωνικού μετασχηματισμού, όπου ο Χριστιανισμός έγινε δια πυρός και σιδήρου η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι πολύ πιθανό οι κάτοικοι της πόλης να προσπάθησαν να διατηρήσουν και να διασώσουν το άγαλμα από την καταστροφική μανία των κατακτητών.
Αυτή η ανακάλυψη δείχνει, εκτός από την καλλιτεχνική δεινότητα των προγόνων μας, το πόσο σέβονταν και προστάτευαν την πολιτιστική τους κληρονομιά, ιδιαίτερα σε περιόδους θρησκευτικού και κοινωνικού μετασχηματισμού, όπως είναι η “μαύρη”, καταστροφική για τον ελληνισμό και τον πολιτισμό εποχή του 4ου αιώνα (μ.κ.χ.).
Επίσης αποδεικνύει περίτρανα την ελληνικότητα της αρχαίας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ακόμη κι αν αυτή υπάρχει σήμερα σε έδαφος γειτονικής χώρας, κλείνοντας το στόμα του κάθε ανιστόρητου Βούλγαρου ή Σκοπιανού παραχαράκτη, που καπηλεύεται επίσημα το ελληνικό όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για να βαφτίσει ως “μακεδονική γλώσσα” και “μακεδονική εθνότητα” στοιχεία που δεν ανήκουν στον Ελλάνιο πολιτισμό.
Η Ηράκλεια Σιντικής, μετά από την επικράτηση του Χριστιανισμού ακολούθησε την ίδια πορεία παρακμής που είχαν όλες οι ελληνικές πόλεις. Ο σεισμός που έγινε αργότερα, είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί γύρω στο 500 μ.Χ.
Σύμφωνα και με την επίσημη Ιστορία, η Ηράκλεια Σιντικής ήταν μία μεγάλη πόλη που ιδρύθηκε μεταξύ 356-339 π.Χ. από τον Έλληνα βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄. Η ονομασία της βέβαια παραπέμπει στον ήρωα και παγκοσμιοποιητή Ηρακλή, ο οποίος έδρασε πολύ νωρίτερα, την εποχή της Αργοναυτικής εκστρατείας, στην αρχή του ενιαυτού που διανύουμε, δηλαδή πριν από 26.000 χρόνια (πηγή).
Ευαγγελία Γιαδανού