Η καταστροφή της κτηνοτροφίας στη χώρα μας είναι στοχευμένη ;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ζήτημα των ασθενειών που πλήττουν τα αιγοπρόβατα, όπως η πανώλη και η ευλογιά, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κτηνοτροφικό τομέα στην Ελλάδα. Οι δύο αυτές ασθένειες, συνήθως  οδηγούν σε μαζικές θανάτους ζώων και σοβαρές οικονομικές απώλειες για τους κτηνοτρόφους.

Τόσο η ευλογιά όσο και η πανώλη (στα μικρά μηρυκαστικά) είναι εξαιρετικά μεταδοτικές ιογενείς ασθένειες που επηρεάζουν τα αιγοπρόβατα, προκαλώντας σοβαρές βλάβες και συχνά θάνατο. Ειδικά στον Έβρο, έχουν καταγραφεί κρούσματα ευλογιάς, με τις αρχές να έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα καραντίνας και θανάτωσης των μολυσμένων ζώων για να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας. Μέχρι στιγμής, έχουν θανατωθεί 1800 ζώα σε 7 κοπάδια και ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές συνεχίζεται.

Η απουσία προληπτικού εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για την πανώλη είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο αποδείχτηκε ότι έχει καταστροφικές συνέπειες. Σε αυτό το πρόβλημα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και το κράτος το οποίο δεν εξασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την προστασία των ελληνικών κοπαδιών ζώων.

Ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας καταρρέει αφού το ελληνικό κράτος δεν στηρίζει επαρκώς τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, να αναβαθμίσουν τις μονάδες τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και χαϊδεύει τα αυτιά των μεγάλων επιχειρηματιών, ενισχύοντας παράλληλα την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές από το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α.). 

Πρόσχημα της κυβέρνησης είναι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και η κλιματική αλλαγή, άλλα πέρα από δικαιολογίες και ψεύτικους λόγους δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από πλευράς του Ελληνικού κράτους για το μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των κτηνοτροφικών μονάδων. 

Παρόλη την συνεχή μείωση των κοπαδιών αιγοπροβάτων βλέπουμε μια συνεχή διαφήμιση προς το συνθετικό κρέας, το οποίο παρασκευάζεται μέσα σε εργαστήρια από μηχανές και χρησιμοποιεί πρωτεΐνες και άλλες πρώτες ύλες για να παραχθεί τεχνητό κρέας. Θέλουμε πραγματικά να είναι αυτό το μέλλον του ανθρώπου ή αποδεχόμαστε παθητικά ότι μας σερβίρουν στο πιάτο μας;

Συνθετικό κρέας παράγεται από 3D εκτυπωτές στο Ισραήλ – Θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα …

Η εξάπλωση των ασθενειών στον Έβρο, έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες και οργή στους κτηνοτρόφους και την τοπική κοινωνία, και πολλοί αποδίδουν τις εξελίξεις αυτές σε κυβερνητικές αστοχίες και ανικανότητα. Η έλλειψη προληπτικών δράσεων πριν την εμφάνιση του προβλήματος αποτελεί μια σοβαρή αποτυχία που όχι μόνο πλήττει τον κτηνοτροφικό τομέα αλλά και θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη οικονομία και δημόσια υγεία.

Στην Ελλήνων Πολιτεία, προτεραιότητα θα δοθεί στη δημιουργία και διατήρηση των αρχέγονων ανθεκτικών φυλών ζώων, αντί για υβρίδια που είναι ευάλωτα σε ασθένειες και ιούς, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της παραδοσιακής πανίδας που είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό το μοντέλο κτηνοτροφίας θα βασίζεται σε αρχές που προωθούν την υγεία, την ευημερία και την φυσική διαβίωση των ζώων, με φυσική διατροφή, απαλλαγμένη από χημικά και ορμόνες, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστεί ότι θα καθαρίσει όλο το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ατμοσφαιρικού αέρα και του υδροφόρου ορίζοντα για να προάγουν την παραγωγή υγιεινών προϊόντων για τους καταναλωτές. Τα γεγετικά τροποιημένα ζώα (GMO) θα απαγορευτούν με αυστηρούς νόμους δια παντός.

Είναι όραμα για τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία μία στροφή προς τη φυσικότητα, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα, προωθώντας ένα σύστημα που σέβεται τη φύση και τους φυσικούς πόρους, και που εξασφαλίζει τον άνθρωπο και στα ζώα μια αρμονική συνύπαρξη.

Γεώργιος Ζραφκόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *