Η καταστροφική πυρκαγιά στο Μενοίκιο όρος και η “Πράσινη Ανάπτυξη”

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου και έκαιγε επί μία εβδομάδα στο Μενοίκιο Όρος, στα σύνορα μεταξύ των νομών Δράμας και Σερρών, έχει προκαλέσει οργή στους πολίτες της περιοχής, για την ολική καταστροφή του βουνού. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών υποστηρίζουν, ότι η καταστροφή αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με κατάλληλα μέτρα πρόληψης, εάν είχαν γίνει έγκαιρα αντιπυρικές ζώνες, κάτι που έχει πάψει να γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια στην περιοχή και αν συνέβαινε η άμεση αντιμετώπιση της φωτιάς με εναέρια μέσα πυρόσβεσης. ΕΔΩ

Η απώλεια δασικής κάλυψης δεν μόνο επηρεάζει την τοπική χλωρίδα και πανίδα, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο εδαφολογικής διάβρωσης και πλημμυρών στο μέλλον. Οι κάτοικοι τονίζουν τη σημασία του Μενοικίου ως καταφυγίου για πολλά σπάνια είδη, ενώ περιμετρικά του όρους υπάρχουν σημαντικά οικοσυστήματα Natura, τα οποία έχουν πληγεί και θα πληγούν περεταίρω, όπως είναι οι περιοχές «Κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου» και «Κορυφές Μενοικίου Όρους» με τις αιωνόβιες καστανιές.

Οι πολίτες δεν παραλείπουν να συνδέσουν την πυρκαγιά με τις αιτήσεις αδειοδότησης ιδιωτικών εταιρειών προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση των 77 ανεμογεννητριών στο Μενοίκιο, συν ένα τεραστίων διαστάσεων φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά. H καταστροφή του δάσους διευκολύνει τις διαδικασίες έγκρισης, κάτι που έχει δημιουργήσει υποψίες και ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα πίσω από τις πυρκαγιές.  

Η επιτροπή Αγώνα της Τ.Κ Μικρόπολης Προσοτσάνης, η οποία συστάθηκε στις 21 Αυγούστου με σκοπό την ματαίωση του έργου, τονίζει την αρνητική επίδραση των ΑΠΕ στα παρακείμενα χωριά, διότι πλήττονται οι αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες που στηρίζουν τον τόπο, ο οποίος μαστίζεται συν τοις άλλοις από την ανεργία και το δημογραφικό πρόβλημα. πηγή

Στο σημείο της πυρκαγιάς υπάρχει σχεδιασμός να τοποθετηθεί διπλό φωτοβολταϊκό
πάρκο τεραστίων διαστάσεων – 4.100 στρεμμάτων καθώς και 77 ανεμογεννήτριες πηγή

Οι πυρκαγιές άλλωστε, είναι το μέσο για την αλλαγή χρήσης των εκτάσεων από δασικές και ημιορεινές – χορτολίβαδες σε βιομηχανικά πεδία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προς οικονομικό όφελος ιδιωτικών εταιρειών. Σε περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη προστατευόμενες περιοχές Natura, η καταστροφή από πυρκαγιά αίρει τα εμπόδια που θέτουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορούν την ανάγκη προστασίας των σπάνιων πουλιών, ζώων και φυτών μιας περιοχής.  Το έγκλημα νομιμοποιείται βάσει του παράλογου νομικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας, το οποίο επιτρέπει την εγκατάσταση ΑΠΕ σε καμένες δασικές εκτάσεις, π.χ. η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε το 2012 (ΣτΕ 2499/2012). 

Σύμφωνα με το χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, προβλέπεται ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ στο Μενοίκιο Όρος για χάρη της “πράσινης ενέργειας” με την εγκατάσταση 77 ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών που αναλαμβάνουν οι παρακάτω εταιρείες:

Συγκεκριμένα:

 Η εταιρεία ΜΑΓΚΝΑ ΕΝΕΡΓΚΙΑ ισχύος 249 MW, η οποία αναλαμβάνει να εγκαταστήσει το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα περιλαμβάνει 465.696 πάνελ και θα καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από την πόλη των Σερρών.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προβλέπεται (άδεια παραγωγής) να τοποθετήσει 31 Α/Γ με διάμετρο δρομέα 115,70 μέτρα και ύψος πλήμνης (πύργου) 149 μέτρα, δηλαδή θεόρατες (σε κάθετη ανάπτυξη 206 μέτρα ύψος).

Η εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΕΡΒΟΥΝΙΟΥ προβλέπεται να τοποθετήσει άλλες 31 Α/Γ διαστάσεων όπως παραπάνω.

Η εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΟΥΡΣΑΝΑ προβλέπεται να τοποθετήσει 15 Α/Γ με διάμετρο 114 μέτρα και ύψος πλήμνης 93 μέτρα. 

Οι “βιαστικές” κινήσεις της κυβέρνησης να αδειοδοτήσει όλες τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών όπου εκδηλώνεται πυρκαγιά, δείχνει ποιος είναι ο βασικός υπεύθυνος όλης αυτής της οικολογικής καταστροφής στη χώρα. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από άφθονη ενέργεια που δεν καταστρέφει το φυσικό πλούτο της περιοχής τους και στοιχίζει φθηνά. Έχει αποδειχθεί ότι η “πράσινη ενέργεια” που προωθείται από το κομματικό καθεστώς είναι καταστροφική για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο. Επιπλέον τα κέρδη πηγαίνουν αποκλειστικά σε λίγες εταιρείες, που ανήκουν σε συγκεκριμένους ολιγάρχες και δεν κερδίζουν τίποτα οι πολίτες. Αντίθετα προκαλείται τεράστια ζημία περιβαλλοντική και οικονομική.

Χρειαζόμαστε νέες πιο πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής ενέργειας, με την αξιοποίηση καινοτομιών που να προσφέρουν άφθονη, φθηνή και ελεύθερη ενέργεια για τον άνθρωπο, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, όπως αρμόζει σε έναν σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο.

Ακολουθούν ιδέες και προτάσεις από τον πρόεδρο του Πολιτικού Φορέα “Ελλήνων Συνέλευσις”. Κάποιες από αυτές είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, όπως π.χ. το υδρογόνο και κάποιες είναι εντελώς άγνωστες, όπως η μαγνητική και η ιονική ενέργεια. Τελικά αν οι λύσεις είναι τεράστιες όπως αναφέρει ο κ. Σώρρας, οφείλουμε όλοι οι πολίτες να αναλογιστούμε, γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα υπέρ της ανθρωπότητας ;

Αρτέμης Σώρρας: Χρειαζόμαστε ελεύθερη αβλαβή ενέργεια, οι λύσεις είναι τεράστιες…

φώτο εξωφύλλου : πηγή

Γεώργιος Ζραφκόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *