Αλ. Πατέλης: Η Ε.Ε. δεν επιτρέπει την κρατική παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακρίβεια, η οποία παρατηρείται στην τιμή του ρεύματος στη χώρα μας, έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς η ενέργεια αποτελεί βασικό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς. 

Το δυσβάσταχτο κόστος και οι συχνές αυξήσεις στο ρεύμα, που συχνά περιγράφονται ως “εισαγόμενες”, οφείλονται στην εξάρτηση της χώρας από διεθνείς αγορές ενέργειας και από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω παγκόσμιων συνθηκών, όπως είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό έχει επιβαρύνει τους καταναλωτές και έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομική ανισότητα σε όλη την Ε.Ε.

Στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”, ο κ. Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, μίλησε για την ακρίβεια και την ενέργεια. Ανέφερε ότι οι τιμές του ρεύματος καθορίζονται βάσει των τιμών που ορίζονται στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκεκριμένα είπε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την κρατική παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος και πως αν οι αυξημένες τιμές διαρκούν λιγότερο από έξι μήνες, δεν τίθεται λόγος μείωσης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φάνηκε τέλος μέσα από όσα είπε, πως η Ε.Ε. απαγορεύει στο κράτος να παρέμβει στα κέρδη των ολιγαρχών βάζοντας πλαφόν, κάτι που επιβαρύνει την τσέπη των Ελλήνων ! Βλέπουμε ότι όλο αυτό το σύστημα λειτουργεί υπέρ των λόμπυ της “πράσινης ενέργειας” και σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Παρατηρούμε ότι οι τιμές του ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποικίλλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Εντύπωση προκαλεί η μόνιμη διαφορά στην τιμή του ρεύματος μεταξύ της Ελλάδας και υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ελλάδα εμφανίζει κατά κανόνα υψηλότερες τιμές, λόγω της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας και ιδίως εξαιτίας ειδικών φόρων. Αντίθετα, χώρες με μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια και χαμηλότερη φορολογία έχουν χαμηλότερες τιμές. Αυτές οι διαφορές επιδεινώνουν τις ανισότητες στους λογαριασμούς ενέργειας μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Στην Ελλάδα, όπου όλη η χώρα έχει γεμίσει από ανεμογεννήτριες ιδιωτικών εταιρειών, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιόρισε τη χρήση του λιγνίτη, μιας και εξήγγειλε το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων ως το 2025, οι τιμές στους λογαριασμούς του ρεύματος έχουν εκτοξευθεί και κάθε χρόνο ανακοινώνονται νέες αυξήσεις, κάτι που οδηγεί τους πολίτες σε πλήρη οικονομική αποδυνάμωση. 

Επιπλέον οι Έλληνες αντιμετωπίσαμε πολυετείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, λόγω των μνημονίων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010, αυξημένη φορολογία, και υψηλή ανεργία, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η άνοδος του κόστους ζωής, ιδίως με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των βασικών αγαθών, έχει επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση πολλών ελληνικών νοικοκυριών, με αποτέλεσμα οι οικονομικές πιέσεις να παραμένουν έντονες και δυσβάσταχτες. 

Οι ενεργειακοί περιορισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, είναι άδικοι και επιβαρυντικοί. Η συνεχής παρέμβαση της Ε.Ε. στις εθνικές πολιτικές δημιουργεί καταπίεση, θυμίζοντας σε πολλούς ένα καθεστώς χούντας, που περιορίζει την αυτονομία της χώρας. Η επιβολή αυτών των ενεργειακών πολιτικών χωρίς επαρκή προσαρμογή στις πραγματικές συνθήκες της Ελλάδας ενισχύει την ανισότητα και υπονομεύει την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας στην Ε.Ε. θα έπρεπε να χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι και να απαιτούν τον συνεχή έλεγχο στην αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας και να ασκούν έντονη κριτική στις αποφάσεις της Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

Αντ’ αυτού με τις οδηγίες των ολιγαρχών που τους στηρίζουν στις εκλογικές αναμετρήσεις τους, κάθονται σε στάση προσοχής  και ανέχονται παθητικά όποια απόφαση και αδικία συμβαίνει εναντίων των Ελλήνων όλα αυτά τα χρόνια.

Μια πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της θα πρέπει να αξιοποιεί κάθε πρόσφορο μέσο για να έχει ενεργειακή αυτάρκεια και να μην επαφίεται σε εξωτερικούς παράγοντες για να εξασφαλίζει το βασικό κοινωνικό αγαθό που λέγεται ρεύμα – ενέργεια. Μόνο με την ένωση των πολιτών και την διεκδίκηση του κληρονομικού μας πλούτου, θα μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουμε σελίδα στο παρόν και στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Γεώργιος Ζραφκόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *