Από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης …

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη φτωχότερη στη χώρα και από τις φτωχότερες της Ευρώπης έχει καταντήσει να είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την Ήπειρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Eurostat που έγιναν στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, ενώ βρίσκεται στην προτελευταία θέση ανάπτυξης όλων των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΕΔΩ

Tο 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυμάνθηκε ανάμεσα στό 40% του μέσου όρου της ΕΕ που σημειώθηκε στο Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, έως 286% στην Νότια Ιρλανδία.  Μετά τη Νότια Ιρλανδία, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν το Λουξεμβούργο (257% του μέσου όρου της ΕΕ), η Ανατολική και η Κεντρική Ιρλανδία (247%), η Πράγα της Τσεχίας (207%) και η περιφέρεια της πρωτεύουσας των Βρυξελλών (196%).  Το υψηλό κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. σε αυτές τις περιφέρειες, σύμφωνα με τη Eurostat μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει, από την υψηλή εισροή εργαζομένων που μετακινούνται και από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί.

 Σε αντίθεση με τις παραπάνω περιφέρειες η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ύστερα από την τεράστια αδράνεια των εκπροσώπων δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις της γενικής κυβέρνησης της χώρας, έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, που κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μαζί με την Ήπειρο.

Ενώ η ακριτική μας περιφέρεια έχει τεράστιες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι δράσεις από το πολιτικό καθεστώς για να αξιοποιηθούν ή για να έρθουν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εδώ και πολλά χρόνια ανύπαρκτες.

 Για ποιό λόγο παρατηρείται όλη αυτή η παθητικότητα και η στέρηση δράσης στην πλούσια αυτή περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ;;;  

Είναι γνωστό πως για εβδομήντα ολόκληρα χρόνια η Σύμβαση COOPER (Α.Ν. 2220/1940) που υπογράφηκε από το εγχώριο ανθελληνικό καθεστώς των κομμάτων, δέσμευε τον ορυκτό πλούτο της ΕΛΛΑΣ στις Αμερικανικές και Καναδικές εταιρείες. Από το 2010 και μετά η αποικιοκρατική οικονομική εξάρτηση προς τον ξένο παράγοντα εκφράστηκε μέσα από τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ, με τα οποίο υποθηκεύτηκε όλος ο πλούτος της Ελλάδας στους δανειστές, πράγμα που το γνωρίζουν πολύ καλά οι διεφθαρμένοι πολιτικοί και είναι καιρός να το αντιληφθεί και ο μέσος Έλληνας πολίτης…

Επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η θέση της περιφέρειάς μας στην Ευρώπη ως σύνορο με την Τουρκία, σε σχέση με την ιδιαιτερότητα της πολυπολιτισμικής της σύνθεσης, εμποδίζει τους Τουρκολάγνους “πολιτικούς μας” να μην θέλουν να δυσαρεστήσουν την απέναντι πλευρά …

Πολλοί γνωρίζουν σήμερα, αλλά και από την αρχαιότητα είναι καταγεγραμμένο ότι στο Παγγαίο Όρος και στη Οροσειρά της Ροδόπης υπάρχει χρυσός (Au), στο Σύμβολο Όρος υπάρχει κάδμιο (Cd),  θειούχα μικτά που αποτελούνται από πολύτιμα μεταλλεύματα όπως αργυρούχος γαληνίτης (PbS), σφαλερίτης (ZnS) και σιδηροπυρίτης (FeS2) και εκτείνονται από τη Θράκη ως πολλά χιλιόμετρα μέσα στο Βουλγαρικό έδαφος. Επίσης υπάρχει και το ορυκτό πετρέλαιο που είναι άφθονο υποθαλάσσια σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο, με το μεγαλύτερο κοίτασμα ανατολικά της νήσου Θάσου στη θέση Μπάμπουρας.

 Η οικονομική ευμάρεια και η ανάπτυξη που όλοι ευχόμαστε να έρθει σε όλους τους τομείς (γεωργία, κτηνοτροφία, ορυκτός πλούτος, πολύτιμα μέταλλα και άλλα) προϋποθέτει την πολιτική βούληση, η οποία  θα πηγάζει από την ΕΝΩΣΗ του Έθνους, όταν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι θα μπορούμε να αποφασίζουμε οι Έλληνες για τον τόπο μας, μακριά από ψεύτικες δεσμεύσεις, εξαρτήσεις και ανθελληνικά συμφέροντα.

Άρθρο του Χωλίδη Κωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *