Απόν το Υπουργείο Πολιτισμού από τα ελληνικά ευρήματα της βυθισμένης πόλης Θώνις- Ηράκλειον

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, έγινε γνωστό πως σε μια αρχαιολογική αποστολή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM) στη βυθισμένη πόλη Θώνις – Ηρακλείου, ανακάλυψαν έναν ναό που χρονολογείται από τον 5ο αι. π.κ.χ. αφιερωμένο στην θεά Αφροδίτη.

Για την συναρπαστική ανακάλυψη που έγινε στον κόλπο Abu Qir κοντά στην Αλεξάνδρεια, ο Δρ. Mostafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, έκανε λόγο για το αποτέλεσμα της συνεργασίας, κοινής Αιγυπτιακής – Γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, μεταξύ του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (της Αιγύπτου) και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας.

Εντύπωση προκαλεί για ακόμη μια φορά το γεγονός, ότι στις αποστολές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας δεν φαίνεται να μετέχουν Έλληνες, ή τουλάχιστον αν υπάρχει κάποιος Έλληνας ανάμεσα στην ερευνητική ομάδα δεν έχει βγει δημόσια να μιλήσει για τα τόσο σημαντικά ευρήματα.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι η απουσία της Ελλάδος σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και όλων των κομμάτων και η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Πολιτισμού, πράγμα που αποδεικνύεται από την αποσιώπηση της τόσο σημαντικής ανακάλυψης που αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όσο για τα πνευματικά δικαιώματα που συνοδεύουν οτιδήποτε ελληνικό ανακαλύπτεται στον πλανήτη, αυτά ανήκουν δικαιωματικά (κληρονομικώ δικαίω) στους Έλληνες, ωστόσο αυτά είναι ψιλά γράμματα για το ανθελληνικό κράτος που διοικεί την Ελλάδα από την απελευθέρωσή μας από τους Οθωμανούς. Η Ελλάδα δια του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων, στην περίπτωση αυτή όφειλε να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες, συγκεκριμένα :

-Να εκδώσει σχετικά δελτία τύπου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενημερώνοντας τους πολίτες για την ελληνική παρουσία στην περιοχή Θώνις – Ηράκλειον από αρχαιοτάτων χρόνων.

-Να απαιτήσει την αναγνώριση των πνευματικών της δικαιωμάτων επί των ελληνικών ευρημάτων, ορίζοντας τους όρους έκθεσής τους, σε μουσεία εντός κι εκτός Ελλάδος καθώς και ποσοστά επί των εισπράξεων.

-Να απαιτήσει συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συμμετοχή στις αρχαιολογικές αποστολές, για να έχει πλήρη εικόνα από πρώτο χέρι για την Ιστορία των Ελλήνων στην αρχαία Αίγυπτο και τον πολιτισμό που διαδραμάτισαν εκεί.

-Να ισχυροποιήσει διπλωματικά χάριν της κοινής Ιστορίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Αίγυπτο, σε διακρατικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Βέβαια το γεγονός ότι δεν γίνεται τίποτε από τα παραπάνω δεν μας εκπλήσσει πλέον καθόλου, αντιθέτως έχουμε αντιληφθεί ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και όλα τα κόμματα, είναι «απέναντι» σε ό,τι αποδεικνύει την ελληνικότητα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ακολουθεί η ανακοίνωση (19.09.2023) από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα πηγή :

Η κοινή Αιγυπτιακή-Γαλλική αρχαιολογική αποστολή μεταξύ του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας αποκάλυψε έναν ναό της θεάς Αφροδίτης από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., καθώς και έναν αριθμό αρχαιολογικών ευρημάτων που ανήκουν στον ναό του Amun Grip, κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ανασκαφών στη βυθισμένη πόλη Tonis Ηρακλείου στον κόλπο Abu Qir στην Αλεξάνδρεια.

Αυτό δήλωσε ο Δρ Mostafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και εξήγησε ότι η αποστολή βρήκε στο εσωτερικό του ναού ευρήματα χάλκινα και κεραμικά που εισήχθησαν από την Ελλάδα, εκτός από τα ερείπια κτιρίων που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια που χρονολογούνται στο τον πέμπτο αιώνα π.Χ.

Ο Frank Goddio, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας, σημείωσε ότι η αποστολή βρήκε επίσης την περιοχή στην οποία φυλάσσονταν προσφορές, όρκοι και πολύτιμα αντικείμενα στον δυτικό ναό του Amun, ο οποίος ήταν μια συλλογή από χρυσά κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων σκουλαρίκια στο σχήμα κεφαλής λιονταριού, μάτι wajit, μενταγιόν και αλάβαστρινα σκεύη που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση αρωμάτων και καλλυντικών, εκτός από ένα σύνολο τελετουργικών πιάτων από ασήμι που χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές και ταφικές τελετουργίες, μια αναθηματική λαβή από ασβεστόλιθο και μια κανάτα σε σχήμα πάπιας από μπρούτζο.

Ο Δρ. Ισλάμ Σελίμ, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Βυθισμένων Αρχαιοτήτων, είπε ότι η βυθισμένη πόλη Tonis Heraklion βρίσκεται 7 χλμ. από την ακτή του Abu Qir και θεωρούνταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου πριν ιδρύσει ο Μέγας Αλέξανδρος την πόλη της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ., και οι σεισμοί που έπληξαν τη χώρα την προκάλεσαν στο παρελθόν, η πόλη βυθίστηκε εντελώς κάτω από τη θάλασσα. Ανακαλύφθηκε ξανά το 2000 μ.Χ..

πηγή : Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων

Διαβάστε ακόμα : Τα ευρήματα της βυθισμένης πόλης Θώνις – Ηράκλειον επιβεβαιώνουν την μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο

Ευαγγελία Γιαδανού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *