Τα ευρήματα της βυθισμένης πόλης Θώνις – Ηράκλειον επιβεβαιώνουν την μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύ πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο …

Η τεράστιας σημασίας ανακάλυψη της αρχαίας βυθισμένης πόλης Θώνις (Θώνη) – Ηράκλειον, ήρθε στο φως το 2000 από τον Γάλλο καθηγητή, επικεφαλής της ενάλιας αρχαιολογίας Franck Goggio και μια ομάδα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενάλιας Αρχαιολογίας (IEASM).

Απέναντι από το Ηράκλειο, στον ίδιο κόλπο (Αμπουκίρ) βρίσκεται
η επίσης βυθισμένη αρχαία πόλη Κάνωπος πηγή

Η βυθισμένη πόλη Θώνις – Ηράκλειον βρίσκεται στο βυθό του κόλπου Αbu Quir, σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από την ακτή ανατολικά της Αλεξάνδρειας. Η ύπαρξή της ήταν γνωστή ήδη από τα γραπτά του ιστορικού Ηροδότου (5ος αι. π.χ.), ο οποίος περιέγραψε την Θώνη-Ηράκλειο ως το σημείο, όπου ο Ηρακλής πάτησε για πρώτη φορά όταν ήρθε στην Αίγυπτο και ως το μέρος που επισκέφτηκαν ο Πάρης και η Ελένη, πριν από την έναρξη του λεγόμενου «Τρωικού Πολέμου».

Άλλωστε η ίδια η ονομασία της αρχαίας πόλης «Ηράκλειο» παραπέμπει απευθείας στον Ελλάνιο ήρωα Ηρακλή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ιδρύθηκε από τον ίδιο, μιας και στο σημείο εκείνο είναι γνωστή η ύπαρξη του περίφημου ναού, που ήταν αφιερωμένος σε εκείνον. Όσο για την ονομασία «Θώνις», αν και αρχαιόκλιτο θηλυκό όνομα, θεωρείται σήμερα από τους αρχαιολόγους αιγυπτιακή ονομασία.

Τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε βάθος 30 ποδιών κάτω από την θάλασσα οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για το σημαντικότερο επί πολλά χρόνια λιμάνι της Αιγύπτου, το οποίο προϋπήρχε της Αλεξάνδρειας. Η χρονολόγηση που δέχεται η συμβατική ιστορία τοποθετεί χρονικά την δημιουργία του σπουδαίου λιμανιού το 800 – 1000 π.κ.χ., ωστόσο αυτό είναι κάτι που αμφισβητείται από το γεγονός, ότι νέα στοιχεία μαρτυρούν, ότι οι χρονολογήσεις κομβικών ιστορικών γεγονότων είναι κατά πολύ προγενέστερες. Για παράδειγμα πληροφορούμαστε από τα Ιερά Ελλάνια Κείμενα (Σώρρας Α. https://www.aitherikigrafi.gr/ ), ότι η Αργοναυτική εκστρατεία, στην οποία συμμετείχε και ο Ηρακλής, έγινε στην αρχή του γαλαξιακού ενιαυτού, δηλαδή πριν από 26.000 έτη. Πηγή

Άγαλμα Έλληνα που βρέθηκε στο βυθό Θώνις- Ηράκλειον

Η Θώνις δεν ήταν απλά μια παραθαλάσσια πόλη, αλλά την αποτελούσαν ένα σύνολο από νησίδες που σχημάτιζαν κανάλια, λιμάνια και προβλήτες που συνδέονταν μεταξύ τους με πορθμεία και γέφυρες. Εκτός από κέντρο διακομιδής και εμπορίου προϊόντων από και προς την Αίγυπτο, ίσως εξυπηρετούσε ως τελωνιακός σταθμός καθώς και για την διασύνδεση με άλλα λιμάνια της Μεσογείου.

Η πραγματική αιτία που οδήγησε στην βύθιση της πόλης δεν μας είναι γνωστή. Η υπόθεση που αναφέρεται συχνά σε διάφορες πηγές είναι, ότι γύρω στο 150 – 101 π.Χ., συνέβησαν μια σειρά από φυσικές καταστροφές, που περιελάμβαναν γεωλογικά φαινόμενα ρευστοποίησης του υπεδάφους, σε συνδυασμό με σεισμούς και τσουνάμι, που οδήγησαν στην βύθιση αρχικά του κεντρικού μέρους της περιοχής και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Κατόπιν σταδιακά και μέχρι τον όγδοο αιώνα μ.Χ., η Θώνις – Ηράκλειο είχε βυθιστεί εντελώς. Βέβαια, ενδέχεται να υπάρχουν αθέατες πλευρές στην Ιστορία, που σχετίζονται με την βύθιση της αρχαίας πόλης, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ατλαντίδας, οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως.

Η ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.κ.χ. μόλις 15 μίλια νοτιοδυτικά της Θώνης – Ηρακλείου από τον Μέγα Αλέξανδρο, με τον μεγαλοπρεπή φάρο – ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου – που δέσποζε στο λιμάνι, σίγουρα επισκίασε το συγκεκριμένο λιμάνι της Αιγύπτου.

Νόμισμα που απεικονίζει ίσως τον Φίλιππο Β’ βασιλιά των Ελλήνων Θώνις- Ηράκλειο

Τα ευρήματα που ήρθαν μέχρι τώρα στο φως και που έχουν δημοσιοποιηθεί, είναι τεράστιας σημασίας και μαρτυρούν την πραγματική ιστορία της Αιγύπτου. Το εκπληκτικό είναι ότι έχουν βρεθεί πολύ σημαντικά ελληνικά στοιχεία, που τοποθετούνται πολύ πριν από την εποχή της Μακεδονικής Δυναστείας των Πτολεμαίων, οι οποίοι κυβέρνησαν την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μ. Αλέξανδρου. Οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν πως από τα ευρήματα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι οι Έλληνες είχαν εντονότατη παρουσία στην αρχαία αυτή πόλη, όπου ζούσαν και έλεγχαν στο εμπόριο, τουλάχιστον από την εποχή της Σαϊτικής Δυναστείας (664 – 525), κατά την οποία ενοποιήθηκε η Αίγυπτος σε ένα ενιαίο ανεξάρτητο βασίλειο. Μάλιστα είχαν τα δικά τους ιερά αφιερωμένα στους δικούς τους θεούς. (πηγή : βίντεο 2023 του Γάλλου ερευνητή Franck Goddio που ηγείται της ερευνητικής αποστολής από το 12’ https://youtu.be/m3g-aICZ3Tg?si=TxChSjAC23F5WKAq).

Κεφάλι ενός κολοσσιαίου αγάλματος από κόκκινο γρανίτη (5,4 μ.) που παριστάνει
τον θεό Χάπι, το οποίο διακοσμούσε το ναό του Ηρακλείου.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός μεγάλου ναού, συμπεριλαμβανομένων των πέτρινων κιόνων του, και τα ερείπια ενός μικρού ελληνικού ναού της Αφροδίτης, ο οποίος ήταν θαμμένος κάτω από 1 μέτρο ιζήματος στον βυθό της θάλασσας. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 16 γιγάντια αγάλματα κι έχουν βρεθεί εκατοντάδες μικρά αγάλματα θεών της Ελλάνιας Κοσμοθέασης και της Αιγυπτιακής, διάσπαρτα στον βυθό, σε βάθος έως και 45 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Δεκάδες σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο ανακαλύφθηκαν επίσης πρόσφατα από δύτες. Βρέθηκαν ακόμη πέτρινες πλάκες εγγεγραμμένες με ιερογλυφικά, επιγραφές με ελληνική γραφή, πολεμικά κράνη, μπουκάλια αρωμάτων, άγκυρες, κοσμήματα, νομίσματα και πολλά άλλα, καθώς και περισσότερα από 65 πλοία.

Έτσι πλάι στο επιβλητικό άγαλμα του Χάπη, του θεού της γονιμότητας, που φαίνεται ότι δέσποζε στο λιμάνι της Θώνης-Ηρακλείου, βρέθηκαν και αγάλματα της Ελληνίδας Κλεοπάτρας Γ’, βασίλισσας της Αιγύπτου του δεύτερου αιώνα, της βασίλισσας Αρσινόης κ.α.

Κολοσσιαίο από κόκκινο γρανίτη άγαλμα Πτολεμαϊκής βασίλισσας, ύψους 4,9 μ.
και βάρους 4 τόνων, που βρίσκεται κοντά στο μεγάλο ναό του Ηρακλείου. πηγή

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πολλές καταδυτικές αποστολές στην υποβρύχια πόλη, που αποκάλυψαν μεταξύ άλλων την ύπαρξη μιας τριήρους της εποχής των Πτολεμαίων (τριήρης: ελληνικό πολεμικό σκάφος της εποχής), το οποίο πιθανώς ήταν αγκυροβολημένο στην ακτή της πόλης όταν κατέρρευσε ο Ναός του Amun-Gereb (Άμμωνος), διότι βρέθηκε κάτω από τα συντρίμια του.

Τεράστια τετράγωνα του κατεστραμμένου ναού του Αμούν στην Θώνη-Ηράκλειο
έπεσαν επάνω στην αγκυροβολημένη τριήρη και τη βύθισαν. Δεύτερος αιώνας π.Χ.
Φωτογραφία: Christoph Gerigk ©Franck Goddio/Hilti Foundation πηγή

Σε σχετικό άρθρο του CNN, υπάρχει λεπτομερής περιγραφή ενός αξιοσημείωτου ελληνικού τύμβου που βρέθηκε κατά μήκος του βορειοανατολικού καναλιού – εισόδου της βυθισμένης πόλης, όπου η ομάδα βρήκε τα ερείπιά του, ως τμήμα μιας ελληνικής ταφικής περιοχής. Ήταν «καλυμμένο με πολυτελείς νεκρικές προσφορές» που χρονολογούνται από τις αρχές του τέταρτου αιώνα π.Χ., ανακοίνωσε ο IEASM.
Ο τύμβος έχει μήκος περίπου 60 μέτρα (197 πόδια), πλάτος οκτώ μέτρα (26 πόδια) και ύψος 3 μέτρα, «μοιάζει με ένα είδος νησιού που περιβάλλεται από κανάλια», πρόσθεσε το IEASM.
«Παντού βρήκαμε στοιχεία καμένου υλικού», είπε ο Goddio, όπως αναφέρεται στη δήλωση του IEASM. «Θα πρέπει να έγιναν εκεί εντυπωσιακές τελετές. Το μέρος πρέπει να ήταν σφραγισμένο για εκατοντάδες χρόνια, καθώς δεν βρήκαμε αντικείμενα αργότερα από τις αρχές του τέταρτου αιώνα π.Χ., παρόλο που η πόλη έζησε για αρκετές εκατοντάδες χρόνια μετά». (βίντεο αποστολής του 2021 από το 2.38΄ https://youtu.be/TZm-_1EXTFQ?si=JZSAoRvSGKs6QtAS ).

Αυτή η πληροφορία έχει τεράστια σημασία για να αντιληφθούμε όλοι τι έχει συμβεί …

Τα αντικείμενα από μέταλλο, από πηλό και από ξύλο που ανασύρθηκαν έως τώρα από την θάλασσα ύστερα από 2.500 χρόνια, διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση λόγω της έλλειψης οξυγόνου, προστατεύοντας από τη διάβρωση που προκαλείται όταν υπάρχει παρουσία οξυγόνου.

Η εικοσαετής εξερεύνηση έχει φέρει στο φως μόλις το 5% του συνόλου της περιοχής, η οποία καλύπτει μια τεράστια υποθαλάσσια έκταση περίπου έξι μίλια επί εννέα. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, είναι πολύ πιθανό, η Θώνις-Ηράκλειο να προσφέρει περισσότερους απίστευτους θησαυρούς.

Χρυσή ελληνική επιγραφή από τον βυθό της Θώνης – Ηράκλειο πηγή

Η πραγματικότητα είναι ίσως διαφορετική από ότι παρουσιάζεται επίσημα, διότι : Η σύγχρονη συμβατική Ιστορία δέχεται πως ο αιγυπτιακός πολιτισμός αναπτύχθηκε ανεξάρτητα και τοποθετεί την απαρχή του στο 3.150 π.κ.χ. με πρώτο φαραώ τον Μήνη. Ωστόσο οι πληροφορίες που έρχονται στο φως στις μέρες μας, μέσα από τα Ιερά Ελλάνια Κείμενα του κ. Σώρρα είναι, πως το όνομα του πρώτου φαραώ της Αιγύπτου ήταν ΜΗΝΩΑΣ, ήταν Έλληνας, ο οποίος άφησε εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο κι έζησε περίπου 45.000 έτη πριν από σήμερα. Μάλιστα η Αίγυπτος ήταν ελληνική…

ΜΗΝΩΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΑΡΑΩ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Από τα στοιχεία που εμφανίστηκαν από την έρευνα, φαίνεται ότι κατά την περίοδο της Πτολεμαϊκής διοίκησης της Αιγύπτου, συνεχίστηκε η αλλοίωση και η παραχάραξη της Ελλάνιας Κοσμοθέασης, που είχε αρχίσει αιώνες πριν, κάτι που φαίνεται από το υπερβολικό μέγεθος των αγαλμάτων που αναπαριστούν τις θεότητες και τους βασιλείς, με τα αδρά εξωπραγματικά χαρακτηριστικά. Επίσης αυτό γίνεται αντιληπτό από τις ψεύτικες θεότητες της αιγυπτιακής θέασης που κυριάρχησαν, άλλοτε ως κακέκτυπα αντίγραφα των Ελλανίων κι άλλοτε ως απόκοσμες υβριδικές κατασκευές, χωρίς ανθρωποκεντρισμό και μακριά από την ελληνικότητα. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι την θέση του υπερήρωα παγκόσμιας εμβέλειας Ηρακλή, την κατέλαβε μάλλον ο Χάπι ο “θεός των πλημμυρών”. Όλα όσα αναφέρθηκαν σαφώς περιγράφουν μια παρακμή που ακολούθησε τα κατοπινά χρόνια (30 π.κ.χ.), όπου η Αίγυπτος περιήλθε στην κυριαρχία της Ρώμης.

Ο Φίλιππος ο Β΄ και ο γιος του Μ. Αλέξανδρος, τον οποίο οι Αιγύπτιοι υποδέχτηκαν ως ελευθερωτή, επιχείρησαν να επαναφέρουν το ελληνικό Αξιακό Σύστημα, χτίζοντας την νέα πόλη Αλεξάνδρεια, αλλά εμποδίστηκαν από τις σκοτεινές δυνάμεις που ελέγχουν από την δολοφονία τους τον πλανήτη μας. Κατόπιν οι Πτολεμαίοι βασιλείς της Μακεδονικής Δυναστείας στην πλειοψηφία τους, με εξαίρεση ίσως ορισμένων, φαίνεται πως ήταν ευάλωτοι, συνεχίζοντας τις προδοσίες και τις ανταλλαγές με το χαλδαϊκό ιερατείο, από όπου εκπορεύονται και τα σημερινά δόγματα. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους τους Έλλην ανθρώπους, για να μην επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να μας εκτρέψει, από την νομοτελειακή θέση που θα πρέπει να έχει ο άνθρωπος ως θεματοφύλακας των 12 αξιών του ελληνικού πολιτισμού.

Ευαγγελία Γιαδανού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *