Ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ ανακάλυψε κεφαλή του Απόλλωνα στους Φιλίππους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε μια μοναδική ανακάλυψη πέσανε και φέτος οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους Φιλίππους Καβάλας, διότι μεταξύ άλλων ευρημάτων, φέρανε στο φως μία σπάνια κεφαλή του Θεού Απόλλωνα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού, στην ανασκαφή έλαβαν μέρος 15 φοιτητές του Πανεπιστημίου (11 προπτυχιακοί, 2 μεταπτυχιακοί και 2 υποψήφιοι διδάκτορες) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ναταλίας Πούλου σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Αναστάσιο Τάντση και τον ομότιμο καθηγητή Αριστοτέλη Μέντζο. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε την κεφαλή αγάλματος, που ανήκει σε μορφή αγένειου ανδρός με πλούσια κόμη η οποία στολίζεται με ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης. Η ωραία αυτή κεφαλή φαίνεται πως ανήκει σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα, χρονολογείται κατά τον 2ο ή αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανώς κοσμούσε κρήνη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως η ίδια ομάδα φοιτητών ανακάλυψε και το άγαλμα του Θεού Ηρακλή στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, ένα εντυπωσιακό εύρημα τουλάχιστον 1300 ετών, το οποίο είναι μέρος ενός μεγαλύτερου οικοδομήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη ανασκαφής. ΠΗΓΗ

Όπως αποδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου η Ελληνική γη και πόσο μάλλον το Βασίλειο της Μακεδονίας, είναι μια περιοχή γεμάτη ιστορικούς θησαυρούς και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε, να διαφυλάξουμε και να μεταφέρουμε ακέραια στις επόμενες γενιές, αν θέλουμε να θυμόμαστε από πού ήρθαμε ως άνθρωποι και προς τα πού πρέπει να οδεύσουμε στη ροή της ζωής. 

Αν θέλουμε να μιλάμε για ανασκαφές θα πρέπει όλη η χώρα να γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο και να αποκαλυφθεί όλο το μεγαλείο της ιστορίας και του πολιτισμού μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διεκδικήσουμε όλοι οι Έλλην άνθρωποι από κοινού.

Με τη πάροδο χιλιάδων ετών, με πολέμους, κατοχή της γης μας υπό ξένες δυνάμεις και τόσες καταστροφές γύρω μας, αποδεικνύεται πως στις μέρες μας ένα μικρό μόνο μέρος των αρχαιολογικών μας θησαυρών έχουν έρθει στο φως, διότι οι αρχαιολογικοί μας χώροι υπολογίζονται ότι είναι πάνω από 30.000. 

Με σποραδικές  έρευνες  και με φτωχά κονδύλια που διατίθενται με το σταγονόμετρο, δε πρόκειται να πετύχουμε σοβαρά αποτελέσματα και αυτό είναι κάτι που και οι φοιτητές πρέπει να καταλάβουν και να σταματήσουν τη φανατική κομματικοποίηση, εντός και εκτός των Πανεπιστημίων, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη για την ανέλιξη της ΕΛΛΑΣ. Αντίθετα θα πρέπει να απαιτήσουν την οργανωμένη και συστηματική ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού με εθνική προσπάθεια και συστράτευση. Χρειάζεται για τον σκοπό αυτό να μεταρρυθμιστεί πλήρως το κράτος, το οποίο σήμερα δεν εκπροσωπεί τίποτα το ελληνικό, παρά μόνο τα συμφέροντα των ξένων δυνάμεων που το ελέγχουν. 

Το υπουργείο πολιτισμού θα πρέπει να έρθει σε ελληνική διαχείριση, για να μπορέσουν άξιες ομάδες φοιτητών και αρχαιολόγων όπως αυτή του ΑΠΘ, που με ελάχιστα χρήματα αναδεικνύει δείγματα της τεράστιας ιστορίας μας και του άπειρου πολιτισμού μας, να λειτουργήσουν με διάρκεια, με στόχο και σκοπό, για να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα.

Η γη των προγόνων μας μας καλεί, για να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους θησαυρούς της.

Ζραφκόπουλος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *