Καταργείται η δωρεάν Δημόσια υγεία – με τιμοκατάλογο τα απογευματινά χειρουργεία   

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ιδιωτικοποίηση μέρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασαν ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με τον “θεσμό” των απογευματινών χειρουργείων, ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλουν να νομιμοποιήσουν το γνωστό φακελάκι κι ας λέει ο υπουργός το αντίθετο. Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι σκοπός του “θεσμού” των απογευματινών χειρουργείων είναι η ενίσχυση του εισοδήματος ολόκληρου του υγειονομικού δυναμικού, διότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αύξηση των μισθών τους. Έτσι μετακυλίει πλέον το κόστος της δημόσιας υγείας προς τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα πενιχρά εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. 

Το κόστος των χειρουργείων

Ο τιμοκατάλογος των χειρουργικών επεμβάσεων έχει ως εξής :

Πολύ μικρή: 300€

Μικρή: 500€

Μεσαία: 900€

Μεγάλη: 1.200€

Βαριά: 1.600€

Εξαιρετικά βαριά: 2.000

Αυτά είναι τα χρήματα που θα χρειαστεί να καταβάλει ο ασφαλισμένος φορολογούμενος πολίτης για ένα χειρουργείο που θα γίνει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. 

Η υποβάθμιση του Εθνικού συστήματος υγείας λόγω της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων συνεχίζεται την τελευταία δεκαετία από όλες τις μεταμνημονιακές κυβερνήσεις. Παράλληλα έγινε γνωστό, ότι αυτήν τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά. Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα  31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο … 

Από την παραπάνω ανάλυση, την οποία παραδέχτηκαν και οι ίδιοι, αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα με τις πολιτικές τους επιλογές, φτάσαμε πάλι στο σημείο το “καπέλο” να το πληρώσει ο ασφαλισμένος. 

Δεν μας είπαν βέβαια τίποτα για την εγκατάλειψη τον κτιριακών εγκαταστάσεων και τις τραγικές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε προσωπικό, για την εργασιακή εξουθένωση του υγειονομικού δυναμικού, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο αντίκτυπος του μέτρου αυτού στην κοινωνία είναι να τονιστούν οι κοινωνικές διαφορές ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες, διότι θα προηγούνται οποίοι έχουν χρήματα να πληρώσουν. Όσο γι΄ αυτούς που δεν έχουν είναι καταδικασμένοι να νοσούν και να πεθαίνουν !

Πόσο δίκαιο όλο αυτό ;;

 Οι λίστες αναμονής δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να αντέξει το κόστος μιας επέμβασης.

Από την άλλη η παροχή δωρεάν υγείας είναι υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πολίτες της.

Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να παρέχει νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που θα σέβονται την προσωπικότητα του κάθε Έλληνα Πολίτη.

Υποχρέωση της πολιτείας είναι τα νοσοκομεία αυτά να καλύπτονται πλήρως από το πιο εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

Μέλημα της πολιτείας θα πρέπει να είναι, οι συνθήκες εργασίας να είναι με σεβασμό προς το Ανθρώπινο δυναμικό και η αμοιβή των ιατρών και νοσηλευτών θα πρέπει να προσδιορίζεται με αξιοκρατικό κριτήριο παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας.

Ο υπουργός δεν συμφωνεί με την αύξηση των υγειονομικών γιατί δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός.

Ειπώθηκε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ξοδεύει 3 δις για την Υγεία και θα χρειάζονταν ακόμα ένας ΕΝΦΙΑ για να καλύψει αυτές τις αυξήσεις.

Διαβάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, που οι ίδιοι υπουργοί και βουλευτές υπογράφουν, πιστοποιούνται έσοδα 1,107 τρισεκατομμυρίων, εκ των οποίων ποσό ύψους 1.004.195.000.000 έχει την μορφή δανείων !!!

πηγή

Τελικά μήπως ο κ. Α. Γεωργιάδης επικαλείται τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το δοκούν και κρύβει την αλήθεια για την προέλευση του παραπάνω ποσού από τους Έλληνες πολίτες;;

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΤΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *