Αντίθετοι οι κάτοικοι της Λεκάνης Καβάλας στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Σε ένα πανέμορφο ορεινό χωριό με υπέροχο και μοναδικό κλίμα, την Λεκάνη Καβάλας, πήγαν να περάσουν εν κρυπτώ από τους κατοίκους του την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 75 Megawatt…!!!

     Η ορεινή αυτή περιοχή που σχηματίζει ένα οροπέδιο, φιλοξενεί στο κέντρο του το χωριό Λεκάνη, που ανήκε παλαιότερα στο Δήμο Ορεινού και μετέπειτα με τον νόμο του Καλλικράτη μέχρι και σήμερα στον Δήμο Νέστου του Νομού Καβάλας.

     Παρατηρώντας το οροπέδιο αυτό θα δούμε ότι στο βορειοανατολικό μέρος του, υπάρχει λιγότερη βλάστηση από το υπόλοιπο κομμάτι και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε 1.460 στρέμματα γης και πιο συγκεκριμένα σε 146.000 πάνελ ισχύος 75 Μεγαβάτ.  Χωρίς να ρωτήσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους λοιπόν, τους κατοίκους αυτού του χωριού, πέρασαν την απόφαση αυτή με ισχνή πλειοψηφία με 7 ψήφους υπέρ έναντι 6 κατά, σε σύνολο 13, τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Δεκεμβρίου λίγο πριν εκπνεύσει το 2023.

Το οροπέδιο της Λεκάνης στο βόρειο μέρος του νομού Καβάλας (Χάρτης Google Earth)

     Το πολυγωνικό σχήμα του πάρκου αυτού, αν γίνει, θα έρχεται σε κοντινή απόσταση μέχρι και 30 μέτρα από τον οικισμό, θα αγκαλιάζει το χωριό Λεκάνη για να παράξει μία -ιδιωτική- ηλεκτρική ενέργεια, θα το σφίγγει από δύο μεριές, με αποτέλεσμα να το πνίξει κυριολεκτικά.

     Τα χαρακτηριστικά της οικονομίας της περιοχής από τα οποία βιοπορίζονται οι ντόπιοι κάτοικοι είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία, με την καλλιέργεια της περίφημης Ελληνικής πατάτας της ορεινής Λεκάνης.  Η κατασκευή ενός τέτοιου έργου λοιπόν θα καταστρέψει την χλωρίδα και την πανίδα με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές επιπτώσεις το περιβάλλον της περιοχής και η ζωή μέσα σε αυτό.  Δηλαδή στην ουσία:

      θα ακυρώσει όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες αφού οι πλαγιές θα καλυφθούν με τα 146.000 πάνελ και θα ελαττωθούν κατά πολύ οι εκτάσεις και τα βοσκοτόπια της περιοχής.

   – θα αλλοιώσει το μικρο-περιβάλλον καθώς θα δημιουργηθεί το φαινόμενο της θερμικής νησίδας δηλαδή της αύξηση της θερμοκρασίας στο οροπέδιο με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την καλλιέργεια του πολύτιμου και φημισμένου προϊόντος της περιοχής την πατάτα, αλλά κάθε είδους άλλη καλλιέργεια και θα οδηγήσει τους γεωργούς στον αφανισμό.

    – θα εκθέσει σε κίνδυνο πολλά είδη πουλιών που έχουν τις φωλιές τους σε ένα από τα λιγοστά δάση οξιάς στην Ελλάδα που βρίσκεται βόρεια του οικισμού της Λεκάνης, που σύμφωνα με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. -Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων- βρίσκεται πολύ κοντά σε περιοχή NATURA, δηλαδή τα στενά του ποταμού Νέστου με τον φυσικό μαίανδρο που δημιουργεί από την Σταυρούπολη μέχρι και τους Τοξότες του Νομού Ξάνθης.

     Στην απόφαση αυτή για την τοποθέτηση των πάνελ, που στην ουσία γράφτηκε στο γόνατο και ψηφίστηκε εν μία νυκτί, όχι μόνο δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία, όχι μόνο δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης, αλλά παρατηρήθηκαν αρκετές παραλείψεις οι οποίες είναι σίγουρο πως θα έχουν αρνητικές συνέπειες για την ζωή των κατοίκων του οροπεδίου και έχουν να κάνουν με τις αποστάσεις των πάνελ από τα χωράφια και την κατοικημένη περιοχή, με την έλλειψη πρόβλεψης για τα υγρά πλύσης των σωληνώσεων και τα απόβλητα τα οποία θα δημιουργούνται, με την διάβρωση του εδάφους της περιοχής διότι τα πάνελ θα λειτουργούν παράλληλα και σαν επίπεδα λούκια που θα κατευθύνουν το νερό με αυξημένη πίεση προς τους δρόμους και τα χωράφια, με την οπτική και την καλαισθησία του χώρου και άλλες.

     Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι δυνατόν ένας δευτεροβάθμιος οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να παρουσιάζει προχειροδουλειές με περιβαλλοντικές μελέτες γραμμένες κυριολεκτικά στο πόδι, μα προπάντων να μην ερωτά πρόσωπο με πρόσωπο ως όφειλε, τους άμεσα ενδιαφερόμενους τους κατοίκους της περιοχής.

     Τώρα οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν και παλεύουν για την ανατροπή αυτής της απόφασης, γιατί στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τους φέρανε προ τετελεσμένων γεγονότων, δήθεν για διαβούλευση, έχοντας ψηφίσει ήδη ΥΠΕΡ της σχετικής μελέτης. Για την δημιουργία της ιδιωτικής αυτής επένδυσης κανένας από τους κατοίκους της περιοχής δεν ασχολήθηκε σοβαρά, αν και αυτή είχε αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, είχε δοθεί ένας μήνας περιθώριο για ενστάσεις και δημοσιεύθηκε, όχι σε εφημερίδα του Δήμου που ανήκει το χωριό Λεκάνη, αλλά σε εφημερίδα του Νομού Καβάλας.

 Σε μια εθνική κυβέρνηση με πραγματική δημοκρατία, σε κάθε πολιτική απόφαση που θα ψηφίζεται μέσα στις τοπικές κοινωνίες των δήμων, προτεραιότητα πρέπει να έχει ο άνθρωπος και η διαβίωσή του, μέσα σε ένα περιβάλλον σύμφωνο με την φυσιολογία του.

Άρθρο του Χωλίδη Κωνσταντίνου

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *