Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι σύμφωνη με την λειτουργία χρυσωρυχείου κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ; 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η βουλγαρική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μεγάλο Χρυσωρυχείο κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, νότια του χωριού Ροζίνο του Δήμου Ιβαϊλογκραντ, 13 χιλιόμετρα βόρεια από τα ελληνικά σύνορα και 20 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Ερυθροποτάμου (πηγή). Η μελλοντική ρύπανση του ποταμού, η οποία θα επέλθει όταν αρχίσει η εξόρυξη του χρυσού, από τοξικά ύδατα αποτελεί περιβαλλοντική βόμβα και ενδέχεται να απειλήσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών αλλά και το Δέλτα του Έβρου που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

Αντιδράσεις  και ανησυχίες έχουν εκφραστεί γι΄ αυτά τα σχέδια και για την επερχόμενη οικολογική καταστροφή από την “Οικολογική Εταιρεία Έβρου” και τον πρόεδρό της κ. Δεμερίδη Γεώργιο :

Μέχρι στιγμής ενεργοί πολίτες του Ν. ‘Εβρου με οικολογική ευαισθησία, δραστηριοποιούνται επώνυμα, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Διδυμοτείχου πρώτο έλαβε αρνητική απόφαση για τα μεταλλεία χρυσού της γειτονικής χώρας. Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά των χρυσωρυχείων και της Οικολογικής Εταιρείας  Ν. Έβρου, τονίστηκε ότι από τις εταιρείες χρυσού, δεν λαμβάνονται  τα απαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με μόλυνση ελληνικό έδαφος μέσω του Ερυθροποτάμου. (πηγή)

Ωστόσο, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας μέχρι στιγμής, να έχει κοινοποιηθεί επίσημη τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Η Ελλάδα και η “Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης” μπορεί να βάλει τέλος σε αυτά τα σχέδια, βάσει της συνθήκης του Άαρχους, η οποία προϋποθέτει αφενός την συμμετοχή ενός αναγκαίου αριθμού ενεργοποιημένων πολιτών, αλλά αφορά επίσης και ΜΚΟ και θεσμικά όργανα, όπως είναι οι Περιφέρειες, οι οποίες εκπροσωπούν το σύνολο των πολιτών. (πηγή)

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δέχεται περιβαλλοντική απειλή, εξαιτίας δραστηριότητας γειτονικού κράτους, μπορεί να αντιδράσει βάση του Διεθνούς Δικαίου και να ζητήσει από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν. Επίσης έχει την δυνατότητα να προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ζητώντας να σταματήσει την δημιουργία του χρυσωρυχείου. 

Σε μια ευνοούμενη πολιτεία η οποία έχει ως προτεραιότητα το Δημόσιο Συμφέρον, που σχετίζεται με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση, στην οποία οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό. Τα θεσμικά όργανα οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση και να παρέχουν ενημέρωση προς τους πολίτες, για την αποτροπή δυσμενών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες μη αναστρέψιμες συνέπειες για την υγεία και την αειφορία. Ακόμη, όλα τα έργα υποδομής και ανάπτυξης που λαμβάνουν έγκριση θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι περιβαλλοντικά ελεγμένα.

 Ο άνθρωπος είναι εναρμονισμένος με το περιβάλλον από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι αυτό μας δίνει ζωή και εξασφαλίζει την συνέχιση της παρουσίας μας στον πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *