Η πρόθεση της τέλεσης ολυμπιακών αγωνισμάτων στον Σηκουάνα αποτελεί ένα τεράστιο ρίσκο

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η γαλλική πρωτεύουσα πρόκειται να διεξάγει τους  “Ολυμπιακούς Αγώνες” το καλοκαίρι του 2024 και οι διοργανωτές σχεδιάζουν να γίνει η τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα, από όπου θα περάσουν οι διεθνείς αποστολές εν πλω μπροστά από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, εκτός του Oλυμπιακού σταδίου, κάτι που θα συμβεί πρώτη φορά στα Ολυμπιακά χρονικά.

Ο Σηκουάνας όμως θα επανέλθει ξανά στο προσκήνιο λίγες ημέρες αργότερα, κατά την πραγματοποίηση των αγωνισμάτων του τριάθλου (στις 30, 31 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου) και της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας άνω των 10 χιλιομέτρων στις 8 και 9 Αυγούστου. Τα αγωνίσματα αυτά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην κοίτη του ποταμού, ξεκινώντας από τη γέφυρα  Alexandre-III (Αλέξανδρος ο Γ’).

Τίθεται όμως ένα μεγάλο ερώτημα: Είναι το ποτάμι καθαρό και κατάλληλο για να δεχθεί τους κολυμβητές ;

Από δημοσκόπηση που έγινε το 2021, το 70% των Γάλλων περιέγραφε τον ποταμό ως «βρώμικο» και «μολυσμένο» πηγή.

Ο ποταμός Σηκουάνας είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένος, με μεγάλο μολυσματικό φορτίο για πάνω από έναν αιώνα και οι όποιες προσπάθειες απορρύπανσης επιχειρήθηκαν στο παρελθόν είχαν αποτύχει. Ενδεικτικό της ακαταλληλότητας των υδάτων είναι το γεγονός ότι η κολύμβηση στα νερά του έχει απαγορευτεί από το 1923 μέχρι και σήμερα, δηλαδή εδώ κι εκατό χρόνια. Ο λόγος ήταν ο αυξημένος κίνδυνος για την ανάπτυξη μολυσματικών ασθενειών από ιούς και βακτήρια στον άνθρωπο. Να σημειωθεί ότι η υπερχείλιση των υπονόμων ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χρόνο.

Ο δοκιμαστικός αγώνας (test event) που είχε προγραμματιστεί το περασμένο καλοκαίρι αναβλήθηκε, γιατί αποδείχθηκε ότι το νερό ήταν μολυσμένο άρα επικίνδυνο, όπως παραδέχτηκε σε τηλεοπτική εκπομπή τον Aύγουστο του 2023 ο κ. Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της “Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής” και μέλος της ΔΟΕ …

Η “Κλιματική Αλλαγή” αποτελεί και πάλι μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για να καλύψει την οργανωτική αστοχία των υπευθύνων, για την επιλογή ενός ποταμού ακατάλληλου που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των αθλητών.

Οι αξιωματούχοι των γαλλικών αρχών ισχυρίζονται ότι έχουν δαπανήσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ από το 2016, για την εξάλειψη της ρύπανσης από τον ποταμό Σηκουάνα, ωστόσο, ο κίνδυνος μιας καταιγίδας, υπερχειλίζοντας τις αποχετεύσεις, ενδέχεται να διαταράξει το χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων. Από τις δηλώσεις των αρμοδίων σχετικά με το θέμα αντιλαμβανόμαστε πόσο χλιαρά αντιμετωπίζουν το θέμα και πόσο μεγάλο ρίσκο έχουν να διαχειριστούν σε σχέση με το πρόγραμμα των αγώνων αλλά πολύ περισσότερο σε σχέση με την υγεία των αθλητών …

Ο περιφερειακός νομάρχης Μαρκ Γκιγιόμ παραδέχτηκε ότι : «Τον Σεπτέμβριο του 2020 επιτεύχθηκε μόνο το 2% της πιθανής απορρύπανσης. Αυτό το καλοκαίρι (2023) θα είναι πάνω από 60% και θα στοχεύσουμε στο 75% το επόμενο καλοκαίρι»

«Εάν σημειωθεί τεράστια βροχή πριν από τα γεγονότα, θα πρέπει να τα μετατοπίσουμε», ανέφερε . Σε αυτήν την περίπτωση, οι διοργανωτές θα έχουν «δύο-τρεις ημέρες περιθώριο», ανάφερε ο Πιερ Ραμπαντάν, βοηθός της δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό. Αναρωτιόμαστε όλοι αν επαρκούν δυο – τρεις ημέρες για να αποκατασταθεί μια τόσο σοβαρή μόλυνση, η οποία θα προέρχεται από τους υπονόμους του Παρισιού …

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, εγγυάται κανείς την ασφάλεια και την υγεία των κολυμβητών που θα αγωνιστούν μέσα σ’ αυτό το νερό;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τους Ολύμπιους Αγώνες των προγόνων μας, παρά αποτελούν μια κακόγουστη φιέστα που έχει ως μοναδικό σκοπό το εμπορικό κέρδος. Οι αθλητές αντιμετωπίζονται συχνά ως αντικείμενα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, μακριά από αξίες και Αρχές, όπου κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ως ολότητα. Τα μολυσμένα νερά του Σηκουάνα αποδεικνύουν την απόλυτη παρακμή και την έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς το περιβάλλον, αλλά και την έλλειψη πολιτισμού σε χώρες που θεωρητικά μόνο αποτελούν πρότυπα για την ανθρωπότητα.

Είναι η ώρα οι πραγματικοί Ολύμπιοι Αγώνες να επιστρέψουν στην ΕΛΛΑΣ όπου γεννήθηκαν, προκειμένου να διεξάγονται αποκλειστικά στον ιερό γεωδαιτημένο χώρο που ορίστηκε από την αρχή, που ήταν η Ολυμπία, με απώτερο σκοπό να γίνεται η πραγματική ταύτιση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Στα 33 αγωνίσματα των Ολυμπίων Αγώνων δεν περιλαμβάνονται αθλήματα του υγρού στοιχείου.

πηγή

Διαμαντής Σιμίτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *