Οι αντιδράσεις και τα παρατράγουδα της Συνόδου COP28 στο Ντουμπάϊ για την κλιματική αλλαγή

ΔΙΕΘΝΗ

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν οι χώρες που πρωτοστατούν στην πετρελαϊκή βιομηχανία απέναντι στην ιδέα που προτάθηκε στην σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που διεξάγεται αυτό το διάστημα στο Ντουμπάι . Η καθολική κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2050, με ενδιάμεσο στόχο την μείωσή τους κατά 43% μέχρι το 2030, ήταν και το κεντρικό μήνυμα της συνόδου.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Χάιθαμ αλ Γκάις απέστειλε επιστολή προς τα κράτη μέλη με ημερομηνία 06.12.2023 καλώντας παράλληλα τους εκπροσώπους των 13 κρατών μελών του ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στην σύνοδο να απορρίψουν κάθε συμφωνία. Μεταξύ των χωρών ήταν το Ιράκ, Το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Παράλληλα κάποιες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εξέφρασαν την γνώμη να μην τεθούν στόχοι μείωσης των ορυκτών καυσίμων στην σύνοδο.

Την στάση του ΟΠΕΚ επέκριναν έντονα διάφοροι εκπρόσωποι και απεσταλμένοι για το κλίμα (της Σουηδίας και της Ισπανίας ), ενώ κάποιοι άλλοι πρόβαλλαν επιστημονικοφανή επιχειρήματα όπως π.χ. η Γερμανίδα απεσταλμένη Τζένιφερ Μόργκαν που επικαλέστηκε τον κίνδυνο που διατρέχουν μικρές νησιωτικές χώρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη … «Αυτή τη στιγμή, οι χώρες εδώ παλεύουν για τη ζωή τους. Τα μικρά νησιά, και οι περισσότερες χώρες εδώ, συμμετέχουν πολύ ενεργά σε αυτή τη συζήτηση με πραγματικό τρόπο», είπε σε συνέντευξή της. «Και νομίζω ότι προφανώς δεν είναι υπεύθυνο να έχουμε μια θέση που θα μπορούσε να σημαίνει – θα σήμαινε – τη ζωή και τον θάνατο πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων». πηγή

Η Τίνα Στέγκε, απεσταλμένη για το κλίμα των Νήσων Μάρσαλ, οι οποίες πλήττονται από πλημμύρες και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας δήλωσε … «Τίποτα δεν θέτει την ευημερία και το μέλλον όλων των ανθρώπων στη γη, συμπεριλαμβανομένων όλων των πολιτών των χωρών του ΟΠΕΚ, σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τα ορυκτά καύσιμα». Το κρατίδιο που εκπροσωπεί η Στέγκε προεδρεύει μιας ομάδας χωρών που είναι γνωστή ως “High Ambition Coalition” . Σκοπός της ομάδας είναι η άσκηση πίεσης για ισχυρότερους στόχους και πολιτικές μείωσης των εκπομπών, προκειμένου όπως ισχυρίζονται να εκπληρωθεί ο παγκόσμιος στόχος που είναι η διατήρηση της θέρμανσης του κλίματος εντός 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες. Η Στέγκε ανέφερε σε απόλυτο τόνο ότι «Το 1,5 δεν είναι διαπραγματεύσιμο και αυτό σημαίνει τέλος στα ορυκτά καύσιμα». πηγή

Η Βολιβία κατήγγειλε την «υποκρισία» των χωρών που πιέζουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο για την κλιματική αλλαγή ενώ επεκτείνουν τη δική τους παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Ονόμασε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Αυστραλία.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, ο πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός απέναντι στην σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων «Αυτές οι χώρες που πραγματικά πιστεύουν στη σταδιακή αποχώρηση από τους υδρογονάνθρακες, θα πρέπει να (…) καταρτίσουν ένα σχέδιο για το πώς, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2024», τόνισε.

Αίσθηση προκάλεσε η αλλαγή στάσης του προέδρου της Συνόδου COP28 Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι επίσης και διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των Εμιράτων, η οποία παράγει περισσότερα από 3 εκατ. βαρέλια ετησίως. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε τα όσα είχε πει τον προηγούμενο μήνα, ότι δηλαδή η αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι :

«Δεν υπάρχει καμία επιστήμη ούτε κανένα σενάριο εκεί έξω που να λένε ότι η αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου», είχε δηλώσει στις 21 Νοεμβρίου σε διαδικτυακή εκδήλωση ο Αλ Τζαμπέρ, αναφερόμενος στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα αμέσως μετά από την έναρξη της συνόδου έκανε στροφή 180 μοιρών απαντώντας ότι σέβεται την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε ότι η αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι «αναπόφευκτη»

πηγή

Οπωσδήποτε όλοι οι άνθρωποι επιθυμούμε να βιώνουμε σε περιβάλλοντα χωρίς μόλυνση, απαλλαγμένα από την ρύπανση του αέρα, του νερού και της γαίας. Όμως το να θέτονται στα κράτη εκβιαστικά διλλήματα μέσω υποθέσεων που δεν έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά, οι οποίες προβάλλονται με δογματικό τρόπο ως έγκυρες και αληθείς, αυτό είναι πέρα για πέρα παράλογο. Ο πανικός που ασκείται, ιδιαίτερα προς τα μικρά και αδύναμα κράτη και η πίεση δεν οδηγεί σε ορθές και επωφελείς αποφάσεις.

Διότι η αύξηση της θερμοκρασίας, αν όντως έχει επιτευχθεί κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, δεν είναι τεκμηριωμένο ότι οφείλεται αποκλειστικά στο CO2 που παράγει ο άνθρωπος. Μπορεί π.χ. να είναι αποτέλεσμα μιας φυσιολογικής μεταβολής που συμβαίνει στο κλίμα. Άλλο σημείο που στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι η σύνδεση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με ερωτηματικό για το αν συμβαίνει και πού, με το λιώσιμο των πάγων. Ιδιαίτερα όταν λιώνουν παγόβουνα η στάθμη του νερού δεν ανεβαίνει αλλά συμβαίνει το αντίθετο.

Σε σχέση με τα έντονα καιρικά φαινόμενα … Προφανώς σε συνόδους όπως αυτή δεν αναφέρεται δημόσια η συστηματική τροποποίηση του καιρού, που προκαλείται από ομάδες ανθρώπων που σχετίζονται με την παγκόσμια ελίτ, μέσω του συστήματος HAARP και μέσω αεροψεκασμών, από ειδικά τροποποιημένα αεροπλάνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα της WEATHER MODIFICATION ASSOCIATION μιας παγκόσμιας οργάνωσης που φανερά μας πληροφορεί για την δράση της στον τομέα αυτό.

Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι η αντιπαλότητα που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσα από την σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, αποσκοπεί ενδεχομένως σε μια τεχνητή επερχόμενη ρήξη ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα ενεργειακά καρτέλ, η οποία ίσως και να μην είναι πολύ μακριά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *