Η εκπρόσωπος της Σερβίας κατηγορεί την Ν. Μπακογιάννη ότι καταπατά το Διεθνές Δίκαιο

ΔΙΕΘΝΗ

Καταρχάς πως προέκυψε το Κράτος του Κοσόβου; 

Το Κόσοβο η αλλιώς Κοσσυφοπέδιο είναι σήμερα μια ανεξάρτητη και αυτόνομη περιοχή της Σερβίας, που στις 17 Φεβρουαρίου 2008 η Βουλή του ανακοίνωσε την απόσχιση του από την υπόλοιπη χώρα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την Σερβία, που κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ.  Το Κόσοβο προέκυψε μετά από την πρωτοφανή επίθεση του ΝΑΤΟ στο έδαφός της  Σερβίας, που με 35.788 μαχητικές αποστολές και βομβαρδισμούς  διάρκειας 78 ημερών, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1999, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα αμάχων και την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στην αιματηρή σκοτεινή αυτή ιστορία η Ε.Ε. ήταν στο πλευρό του ΝΑΤΟ από την πρώτη στιγμή.

Το ψευδοκράτος του Κοσόβου λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα από την υπόλοιπη Σερβία άλλα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τις 8 Μαΐου 2009 είναι μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις 29 Ιουνίου 2009 έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κάτι που μας δείχνει πόσο πολύ είχε ανάγκη τις εισροές χρημάτων για την επιβίωση της ως ανεξάρτητη περιοχή.

Αναγνωρίζεται ως Δημοκρατία του Κοσόβου από 98 κράτη μέλη του ΟΗΕ μεταξύ αυτών η Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. 94 Κράτη δεν αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος την Δημοκρατία του Κοσόβου και μέσα σε αυτά βρίσκεται επίσημα και η Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη στο Κόσοβο; 

Είχε αποσταλεί στη περιοχή για 3 μέρες με την ιδιότητα της εισηγήτριας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Έκανε συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας άλλα και με μειονότητες για να διερευνήσει και να συμπεριλάβει στην εισήγηση της όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. 

Το σχέδιο ZSO η αλλιώς “Ένωση Σερβικών Δήμων” είναι το σχέδιο για μια αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο, κυρίως στα βόρεια της αποσχισθείσας επαρχίας. Η πρόταση αυτή προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013, που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας με ευρωπαϊκή μεσολάβηση.

Σε αυτήν την μεσολάβηση βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία κατηγορήθηκε 16 Απριλίου από την εκπρόσωπο της Σερβίας Biljana Pantić Pilja, ότι αγνοεί τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο συμβούλιο της Ευρώπης, όπως την ίδρυση της Κοινότητας Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σέρβων τα οποία καταπατούνται καθημερινά. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Σερβίας, οι σερβικές μειονότητες του Κοσόβου δέχονται καθημερινά εθνοτικές επιθέσεις, συλλήψεις, εκφοβισμό, πυροβολισμούς και ληστείες με αποτέλεσμα το 14% από αυτούς τους ανθρώπους να έχει εγκαταλείψει τις περιουσίες του και το σχέδιο διωγμού είναι σε εξέλιξη, κάτι που αγνοεί πλήρως η Ντόρα Μπακογιάννη προσπαθώντας να προωθήσει το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Σε μια ομιλία – χείμαρρο, αποκάλεσε τη Ντόρα Μπακογιάννη «υποκρίτρια», προσθέτοντας ότι η Σερβία είναι «ένα μικρό έθνος, αλλά δεν θα παραδοθεί ποτέ». «Θέλω να σας συγχαρώ γι΄ αυτό που κάνετε σήμερα γιατί θα μείνετε στην ιστορία ως κάποια που παραβίασε, πολύ βίαια, όλους τους κανόνες», σχολίασε στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Σερβίας.

Η απόσχιση του Κοσόβου από την υπόλοιπη Σερβία και η προστασία που λαμβάνει από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., δείχνει ξεκάθαρα ότι συμβαίνει το ίδιο σενάριο με το ψευδοκράτος των Τούρκων στην Κύπρο, όπου οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και Ε.Ε. ) κλείνουν συνειδητά τα μάτια τους για να εξυπηρετήσουν ολιγαρχικά συμφέροντα, αντί να εφαρμόσουν κάθε νομική και νόμιμη ενέργεια για να αποκτήσει η Κύπρος την ανεξαρτησία της και δευτερευόντως, αν το αποφασίσουν οι Κύπριοι όπως έχει γίνει με δημοψήφισμα στο παρελθόν (1950), να ενωθεί ολόκληρη η Κύπρος με την Ελλάδα.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ δείχνουν ότι δεν είναι ικανοί να πάρουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος στη Σερβία (μετά από τόσα χρόνια) και αυτό αργά ή γρήγορα ενδέχεται να ανάψει φωτιές στη περιοχή, αφού οι σερβικές μειονότητες δέχονται συνεχόμενη επίθεση από τις δυνάμεις του Κοσόβου. Έτσι αν η Σερβία δε βρει κοινή γραμμή με την υπόλοιπη Ε.Ε τότε είναι αναμενόμενο να ζητήσει από τη Ρωσία να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Κλείνοντας, δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα θέλαμε να έχουμε, η “δημοκρατία” τους είναι μόνο στάχτη στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών, αφού μόνο λάδι πέφτει σε κάθε ζήτημα και το άδικο μας καίει συνεχώς, ενώ οι αντι – πρόσωποι των χωρών – μελών γλεντάνε και πίνουν πάνω σε ένα βουνό από άλυτα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ζραφκόπουλος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *