Οι Τούρκοι έχουν πολλές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και δεν αρκούνται μόνο να ζητούν απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο, απευθείας επαφές, αλλά θέλουν να συμμετέχουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, της Κύπρου με την Ελλάδα. Την τελευταία αυτή πρόταση την θέτουν ως όρο για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτά δήλωσε ο Υπουργός συγκοινωνιών Ερχάν Αρικλί στον πρόεδρο των κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ.
Επίσης ο Τούρκος υπουργός ανέφερε το αδιανόητο: ότι εφόσον η Κύπρος δεν μπορεί να βρει τους πόρους να πληρώσει το κόστος για το έργο Great Sea Interconnector που είναι 1,9 δις, βάσει της τωρινής συμφωνίας, μπορεί να συνδεθεί πιο εύκολα με την Ελλάδα μέσω του ψευδοκράτους (Τ.Δ.Β.Κ.). πηγή
Μεγάλο σκηνικό έντασης είχαμε στα τέλη Ιουλίου, με την Τουρκία να παρεμποδίζει με φρεγάτες της ένα Ιταλικό πλοίο ονόματι Levole Relume, που είχε σκοπό να κάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ.
Το αποτέλεσμα ήταν το έργο να σταματήσει γιατί οι Έλληνες πολιτικοί υπέκυψαν στις ορέξεις των Τούρκων και για να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερο επεισόδιο σταμάτησε το έργο και έφυγε το πλοίο. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά έγιναν σε Ελληνικά χωρικά ύδατα και εδώ μιλάμε για ακόμα μια ακόμη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Το έργο αυτό ανέλαβε να το υλοποιήσει η εβραϊκή Εταιρεία Euroasia Interconnector Ltd μαζί με την συνεργασία του ΑΔΜΗΕ. Από το 2011 το σχεδίαζαν και είχαν εξασφαλίσει χορηγίες ύψους 658 εκ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης η εταιρεία είχε συνάψει συνεργασίες με άλλες εταιρείες όπως η Νορβηγική Nexans και η Γερμανική Siemens. Βλέπουμε ότι σε αυτό το καίριο ζήτημα θα εξαρτιόμαστε από το Ισραήλ.
Σήμερα Ελλάδα και η Κύπρος, μετά από την ματαίωση του αρχικού σχεδίου, συζητούν για την σύναψη συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Κατάρ και με την Αμερική για σύσταση από κοινού εταιρείας (πηγή) και το καίριο ερώτημα εξακολουθεί να είναι το ίδιο : Πότε επιτέλους η πατρίδα μας θα γίνει εθνικά και οικονομικά κυρίαρχη ώστε να μπορεί να αποφασίζει και να υλοποιεί έργα που αφορούν την ενεργειακή της αυτάρκεια και κατ΄ επέκταση να στηρίζει και τον Ελληνισμό της Μεγαλονήσου ;
Η εξάρτηση της χώρας μας αλλά και της Κύπρου, από ξένες εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων για θέματα ζωτικής σημασίας όπως είναι η ηλεκτροδότηση, φανερώνει την απόλυτη έλλειψη αυτονομίας και αυτάρκειας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει δικές της εταιρείες, με τα τόσα χρήματα από κονδύλια που έχουν πάρει οι πολιτικοί μας, για να κάνει αυτό το έργο με την Κύπρο χωρίς την παρουσία τρίτων χωρών. Τί θα συμβεί αν κάποια από τις χώρες που θα μετέχουν στο έργο ταχθεί με το πλευρό του αντιπάλου σε μια ενδεχόμενη διεθνή γεωπολιτική κρίση ;
Αυτά που συμβαίνουν με τους Τούρκους και το Τούρκολυβικο σύμφωνο πρέπει να απαιτήσουμε να σταματήσουν, διότι είναι ένα σύμφωνο θαλάσσης, που έχει υπογραφεί με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ. Πρόκειται για μια παράνομη συνθήκη για τα θαλάσσια όρια, προκειμένου να δημιουργήσουν μια δικιά τους ΑΟΖ στην Μεσόγειο Θάλασσα για να μπορέσουν να διεκδικήσουν δικαιώματα.
Είναι ολοφάνερο, πως θα πρέπει να ισχυροποιηθεί η εξωτερική μας πολιτική και η Ελλάς να απαιτήσει όλα τα νόμιμα, δηλ. να εγκαθιδρυθεί η Ελληνική ΑΟΖ στα 12 ν.μ βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και την κληρονομιά του Ελληνισμού και όχι όπως συμβαίνει τώρα. Μόνο με μια αμιγώς εθνική κυβέρνηση όλα τα παραπάνω θα γίνουν άμεσα υλοποιήσιμα.
Χρήστος Ηλιάδης