Η Νέα Δημοκρατία παραδίδει το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” σε Καναδούς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την υλοποίηση της ολικής ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” και την παράδοσή του στο καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments. Το σχέδιο αυτό είχε περιγράψει λεπτομερώς ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών Κ. Χατζηδάκης πριν από τέσσερεις μήνες (26.07.2023) στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε για συμφωνία η οποία είχε ήδη συναποφασιστεί μεταξύ των μετόχων.

Μέχρι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) κατέχει το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) και το Υπερταμείο (του οποίου είναι θυγατρική το ΤΑΙΠΕΔ) κατέχει το 25%. Αυτές οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με δύο νόμους, τον Ν. 3986/2011 και τον Ν.4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α) που έχουν ψηφιστεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Με την εισαγωγή του Δ.Α.Α. στο Χρηματιστήριο Αθηνών που αναμένεται να γίνει στις αρχές του χρόνου, το ΤΑΙΠΕΔ θα παραχωρήσει το 10% του ποσοστού του στους Καναδούς, οι οποίοι θα βρεθούν με το 51% να ασκούν καθολικό έλεγχο στην διαχείριση και στην εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Να σημειωθεί ότι το 5% ανήκει μέχρι σήμερα στην οικογένεια Δ. Κοπελούζου.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού οικονομικών στη Βουλή για το επίμαχο θέμα του αεροδρομίου (26.07.2023):

Βλέπουμε πως τα μνημόνια και οι νόμοι με τους οποίους έχουν δέσει την χώρα μας όλοι οι κομματικοί μηχανισμοί που πέρασαν από την Βουλή, έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την εκποίηση του εθνικού μας πλούτου υπέρ των ξένων συμφερόντων. Σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ολοκληρώνουν το σχέδιο με το πρόσχημα της μείωσης του Δημοσίου Χρέους . Ένα χρέος που δεν μπορούμε να ελέγξουμε αν και κατά πόσο είναι νόμιμο (ή τεχνητά δομημένο) και που ακόμη κι αν ξεπουλάνε τα πολύτιμα “ασημικά” μας, αντί να μειώνεται, αυτό ολοένα και αυξάνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ο.Δ.ΔΗ.Χ. (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους). Όποιος επιθυμεί να κάνει συγκρίσεις μεταξύ του χρέους των τελευταίων ετών μπορεί να αντλήσει επίσημα στοιχεία από ΕΔΩ.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή η πολιτική είναι εντελώς παράλογη και ότι ο εμπαιγμός των Ελλήνων συνεχίζεται διαρκώς από το κομματικό κράτος. Μονάχα μια Εθνική Ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει έναν ενδελεχή έλεγχο όλων των συμβάσεων που συνάφθηκαν μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των διαφόρων εταιρειών. Στόχος θα πρέπει να είναι, ο Εθνικός μας πλούτος και η Δημόσια Περιουσία της Ελλάς να περιέλθει οριστικά στα χέρια των Ελλήνων, με σκοπό την αξιοποίησή της αποκλειστικά υπέρ του Έθνους πέρα και μακριά από συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών.

Ευαγγελία Γιαδανού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *