Θα ξεφύγει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από την καταστροφή των σπάνιων οικοτόπων του Έβρου ;

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Όταν η σπάνια βιοποικιλότητα των περιοχών NATURA μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια των ολιγαρχών …
τότε φαινομενικά, η εξάλειψή της αίρει όλα τα εμπόδια, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκπλήρωση της σκοτεινής “Πράσινης Ατζέντας” …

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρισκόταν η κυβέρνηση, πριν από τους εμπρησμούς στον Έβρο και στη Ροδόπη, εξαιτίας της αλόγιστης χωροθέτησης ΑΣΠΗΕ (Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας), σε προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Ο λόγος ;

Η καταγγελία που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Φεβρουαρίου 2020 τρεις ΜΚΟ, η “Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία”, η εταιρεία “Καλλιστώ” και η “Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης”, για την κατάφορη παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε., διότι με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ θα είχαν επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των ευαίσθητων οικοτόπων και θα αποτελούσαν απειλή για την βιοποικιλότητα.
Και ορθά έπραξαν αν και εφόσον τα κίνητρά τους ήταν όντως η προστασία των σπάνιων φυτών και ζώων… κάτι το οποίο θα αποδειχθεί από την στάση τους στο μέλλον … πηγή

Κατόπιν η Ελλάδα έλαβε από την Κομισιόν στις 15/02/2023 “Αιτιολογημένη Γνώμη” [INFR(2014)4073] λόγω μη συμμόρφωσης με την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ).
Στην Ελλάδα δόθηκε προθεσμία 2 μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα … πηγή
Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο …
Η κυβέρνηση όμως, αντί να λάβει μέτρα προστασίας, συνέργησε για ακόμη μια φορά στην καταστροφή των Εθνικών μας Δρυμών και των περιοχών NATURA !!
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι τόσο η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελλάδας, παρουσιάζουν πολλά “παραθυράκια” ενισχύοντας την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura αλλά και σε καμένες δασικές εκτάσεις !

ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ Η ΕΓΧΩΡΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα στον Έβρο, η απουσία και η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού είναι κραυγαλέα με τη φωτιά να μαίνεται για δεκατέσσερεις συνεχείς ημέρες – μέχρι σήμερα (02/09/2023), έχοντας προκαλέσει την μεγαλύτερη καταστροφή σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι έχουν καεί ολοσχερώς περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα …
Συγκεκριμένα ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται οι κάτωθι περιοχές NATURA :

πηγή

GR1110002 ΖΕΠ ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ – ΣΟΥΦΛΙ

GR1110003 ΕΖΔ ΤΡΕΙΣ ΒΡΥΣΕΣ

GR1110009 ΖΕΠ ΝΟΤΙΟ ΔΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΕΛΕΓΜΑ ΕΒΡΟΥ

GR1110010 ΟΡΕΙΝΟΣ ΕΒΡΟΣ – ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΕΡΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ

Προηγουμένως το 2014, είχε σταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιητική επιστολή που περιείχε συστάσεις προς την Ελλάδα.

Ακόμη και σήμερα, μετά από εννέα χρόνια η χώρα δεν έχει αναθεωρήσει το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464/Β/03.12.2008) και αδειοδοτεί έργα εντός περιοχών NATURA κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας, την στιγμή που αυτές θα έπρεπε να προστατεύονται με νόμο !

Aλλά όπως φαίνεται υπάρχουν αρκετά εμπόδια …

Αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ σε περιοχές NATURA


Γεννάται το ερώτημα …

Mετά το πέρας της φωτιάς, που με ευθύνη της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω περιοχών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων οικοτόπων θα έχουν γίνει στάχτη και η σπάνια βιοποικιλότητα θα έχει γίνει παρελθόν,

θα κληθεί η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικαστήριο της Ε.Ε. να δώσει λόγο ;;
Θα κληθεί να απολογηθεί γιατί επέτρεψε μέσα σε ελληνικό έδαφος σε καιρό ειρήνης να διαπραχθεί αυτή η κολοσσιαία καταστροφή, χωρίς να έχει πράξει το παραμικρό για την πρόληψη και την προστασία των σπάνιων οικοτόπων αλλά και γιατί δεν έχει πράξει τα δέοντα για τη σύλληψη των εμπρηστών και την παραδειγματική τους τιμωρία ;;

Θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση απαντήσεις γιατί δεν φρόντισε να εκσυγχρονίσει τα επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, γιατί έχει υποβαθμίσει τις δασικές υπηρεσίες και γιατί δεν έχει φροντίσει να επανδρώσει το πυροσβεστικό σώμα με το αναγκαίο έμψυχο και άψυχο υλικό ;

… και πόσα ακόμη “γιατί” που δεν θα βρουν ποτέ απάντηση …

… και οι ΜΚΟ που έσκιζαν τα ιμάτιά τους για την προστασία των ορνέων, του γύπα, του Ασπροπάρη, των νυχτερίδων, αλλά και των σπανίων βοτάνων, θα συνεχίσουν τις καταγγελίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτώντας να καθίσει η κυβέρνηση στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διότι με δική της υπαιτιότητα συντελέστηκε η ολοσχερής καταστροφή των άλλοτε προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 … ;;
Όλοι γνωρίζουμε την απάντηση …

Μιας και γίνεται λόγος για τα όρνεα,
“κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει” όπως λέει η λαϊκή παροιμία …

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να εγκαταστήσει 8000 ανεμογεννήτριες έως το 2030, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, την στιγμή που σήμερα έχουν εγκατασταθεί περίπου 3000.

Το σχέδιο τους θα εκτελεστεί ανεμπόδιστα τώρα που το καθεστώς της υποτιθέμενης προστασίας μαζί με την σπάνια βιοποικιλότητα είναι πλέον παρελθόν …

Για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε φορά που καίγεται μια περιοχή στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι …

η πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα προικισμένη με μοναδικά ζώα, πτηνά και βότανα που και πολλά εξ΄ αυτών δεν απαντώνται πουθενά αλλού.

Φιλοξενεί περίπου το 25-30% των αυτοφυών φυτών της Ευρώπης, με το 20% αυτών να είναι αποκλειστικά ενδημικά της χώρας – 1450 είδη- μιλάμε για τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη, ενώ αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά της αυτόχθονης πανίδας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 30.000 είδη !

Μοιραία οι περιοχές της Ελλάδος που ανήκουν στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Πρόκειται για 446 περιοχές επίσημα χαρακτηρισμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας ! πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για να μην αδικήσουμε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να αναφέρουμε πχ. ότι η “Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδος” και άλλες ΜΚΟ έχουν εκπονήσει, πέρα από καταγγελίες και σοβαρά σχέδια, μελέτες και προτάσεις. πηγή

Πολίτη και Πολίτισσα του Έβρου …
ακρίτες, φύλακες των συνόρων αλλά και Έλλην άνθρωποι απανταχού της γαίας …

Το περιβάλλον μας, όπως και το Έθνος μας δέχεται μια επίθεση και μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο.

Η ακριτική μας περιφέρεια δεν έχει από πουθενά την στήριξη που θα περιμέναμε.

Η αδιαφορία μας για τα κοινά δίνει συνεχώς έδαφος στους εγχώριους και σε ξένους εχθρούς να δράσουν ανεμπόδιστα οδηγώντας μας στον αφανισμό.


Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
έχει την δύναμη να καταστήσει την ΕΛΛΑΣ την πλέον ασφαλή χώρα, όπου ο άνθρωπος και το περιβάλλον θα συνυπάρχουν αρμονικά με απόλυτη ταύτιση μεταξύ τους.

Σε περιμένουμε να φέρουμε τον πλανήτη ανάποδα, για να επικρατήσουν οι Αξίες και οι Αρχές της Ελλήνων Πολιτείας …

Μην αργείς !


Ευαγγελία Γιαδανού


Ακολουθεί απόσπασμα από τις Προγραμματικές Δηλώσεις της
Ελλήνων Πολιτείας που είναι κατατεθειμένες στον Άρειο Πάγο. ΕΔΩ


16.0 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

16.1. Ο ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πολύ σημαντικός στην φύση και στο περιβάλλον του Ελλαδικού χώρου. Η μορφολογία του εδάφους απαιτεί ειδικές δεξιότητες, ώστε να υπάρχει δράση σε όλα τα μέρη. Ο ρόλος του σώματος είναι να προφυλάσσει και βοηθάει τους ανθρώπους σε έκτακτες ανάγκες φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών.
16.2. Εξίσου σημαντικό ρόλο έχει στην προφύλαξη της χλωρίδας της χώρας μας.
16.3. Θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες σε όλη την επικράτεια, θα αναβαθμιστούν όλα τα κέντρα πυρόσβεσης με τα πιο σύγχρονα και άρτια τεχνολογικά μέσα, όπως αεροπλάνα, ελικόπτερα, αυτοκινούμενες μονάδες, παρακολούθηση μέσω ελληνικών δορυφόρων κλπ.
16.4. Η εκπαίδευση των πυροσβεστών θα είναι άρτια με τα πιο σύγχρονα μέσα και αυτοί θα καλύπτονται μισθολογικά και ασφαλιστικά από την Πολιτεία ώστε να παράσχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.
21.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

21.1. Το γήινο περιβάλλον λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομοτέλειας οι οποίες αποδίδουν στα ανθρώπινα όντα έναν τεράστιο σεβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να διαβιώνει στις πιο άριστες συνθήκες. Ότι είναι χρήσιμο στον άνθρωπο παρέχεται σε πλήρη αφθονία. Το νερό, το οξυγόνο, οι καρποί της γης μας, τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην γη μας, η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, η κάλυψη της αισθητικής προσφέρονται αφειδώς από το περιβάλλον μας.
21.2. Είναι αυτονόητο εφόσον το αντιλαμβανόμαστε να τρέφουμε και να εκδηλώνουμε με πλήρη αμοιβαιότητα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον μας. Ο απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον μας αρχίζει με την επαφή που χρειάζεται ο άνθρωπος να έχει με αυτό. Οι περιγραφές της γραμματείας μας είναι ότι οι άνθρωποι ήταν στο παρελθόν σε μεγάλη επαφή μαζί του σεβόμενοι τα θεία δώρα. Όταν διάβαιναν ποταμό έπρεπε πρώτα να καθαριστούν και το διάβαιναν πάντα καθαροί.
21.3. Τα μνημεία που μας άφησαν είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της φύσης. Όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι, οι πυραμίδες, οι ναοί και οι κατοικίες.
21.4. Η Ελλήνων Πολιτεία θα αποδίδει το σεβασμό της προς το περιβάλλον με την αρμόζουσα επαφή του ανθρώπου με αυτό. Στις σύγχρονες συνθήκες ότι κατασκευάζεται και δημιουργείται θα γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.
21.5. Οι οικισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι και με σεβασμό στο περιβάλλον με όλα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
21.6. Απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και η ενδυνάμωση της περιφέρειας καταργώντας σχεδόν την διαβίωση του ανθρώπου σε μεγαλουπόλεις με φυλακές ψυχών και σωμάτων.
21.7. Ο άνθρωπος θα ξαναμάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, τι υπάρχει γύρω του, τι συμβαίνει γύρω του, τα συμπαντικά δρώμενα και θα συμμετέχει σε αυτά σαν αναπόσπαστο τμήμα τους.
21.8. Η ενέργεια έχει δοθεί στους ανθρώπους ως θείο δώρο και θα πρέπει να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτειακής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους.
21.9. Η ενέργεια θα παύσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων και θα παρασχεθούν από την Ελλήνων Πολιτεία προς τους πολίτες ενέργειες απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον σε τιμές που να αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων διανομής.
21.10. Όπως επίσης και το νερό ως θείο δώρο θα διανέμεται στους πολίτες μόνο με το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς του (συντήρηση δικτύου διανομής).
21.11. Σε αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος θα τρέφεται μόνο με τους αυθεντικούς καρπούς της γης που έχουν δοθεί γι’ αυτόν και όχι μεταλλαγμένα, τροποποιημένα, κακοποιημένα με χημικές διαδικασίες τρόφιμα και παράγωγα τροφίμων.
21.12. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει την απόλυτη ταύτιση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *