Μεροληψία Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ σε βάρος της Κύπρου ;

ΔΙΕΘΝΗ

Για δεύτερη φορά θα μείνει η Κύπρος αβοήθητη από το ΝΑΤΟ ;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ότι «η Συμμαχία δεν θα προστατεύσει την Κύπρο σε περίπτωση επίθεσης από τη Χεζμπολάχ». Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση σε απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος κατηγόρησε την Κύπρο για υποστήριξη του Ισραήλ μέσω των αεροδρομίων και των βάσεων της​ (πηγή).

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε επίθεση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ σε μια τέτοια περίπτωση. Όμως η Ουκρανία, αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, λαμβάνει εκτεταμένη υποστήριξη από τις χώρες του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Η διαφορετική μεταχείριση της Κύπρου και της Ουκρανίας υπογραμμίζει την ανισότητα και την μεροληψία με την οποία αντιμετωπίζονται οι χώρες στην βάση των  διεθνών σχέσεων, τις οποίες καλλιεργεί η Συμμαχία του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας  υπόψη συγκεκριμένα στρατηγικά συμφέροντα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Το 1974, η Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στην Κύπρο παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, μετά από πραξικόπημα υποστηριζόμενο από την ελληνική χούντα. Παρά τις εκκλήσεις της Κύπρου για βοήθεια, δεν υπήρξε άμεση στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ ή από άλλες δυτικές χώρες για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής​​. Αλλά και μετά από την τουρκική εισβολή, καμία ενέργεια δεν έγινε προκειμένου να αναγκαστεί η Τουρκία να άρει την παράνομη κατοχή, μια άδικη κατάσταση, την οποία βιώνει μέχρι σήμερα η Κύπρος, 50 ολόκληρα χρόνια μετά.

Φαίνεται από τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος μέχρι και σήμερα,  δεν μπορεί να υπολογίζει σε στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ !

Το ΝΑΤΟ είναι μία στρατιωτική συμμαχία, η οποία ιδρύθηκε το 1949 με τη Συμφωνία του Βόρειου Ατλαντικού, με αρχή της την συλλογική άμυνα των μελών της, την συμμετοχή στη διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς, χώρες και άλλους φορείς, με σκοπό την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας των περιοχών που αντιμετωπίζουν κάθε είδους τρομοκρατία.

Ωστόσο η ιστορία έχει δείξει, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν πρέπει να περιμένουν κάποιο όφελος από το ΝΑΤΟ, μάλλον να προετοιμαστούν για την επόμενη προδοσία όπως εκείνη του 1974. Το ΝΑΤΟ δείχνει ενεργά ότι καλύπτει την Τουρκία στις παράνομες ενέργειές της και ταυτόχρονα “αδειάζει” την Ελλάδα κάθε φορά που υπάρχει αναταραχή στη περιοχή.

Κάτι που δε πρέπει να μείνει απαρατήρητο από τους Έλληνες :

Στο βίντεο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, σε συνέντευξή του στο CNN με αφορμή την κατάρριψη του Ρωσικού SU-24 από τα Τουρκικά F16 το 2015., καλύπτει την Τουρκία, για τις παραβιάσεις της στον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Το πρόβλημα του ΝΑΤΟ είναι ότι κυριαρχεί το “ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ”, δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ των μελών και αναγκαστικά οι μικρότερες σε μέγεθος και δυνάμεις χώρες ακολουθούν την Αμερική και την ατζέντα της. Το δείγμα της Κύπρου δείχνει ότι το ΝΑΤΟ είναι ένα “μαγαζί” των λίγων, δεν τους ενδιαφέρει το κοινό δίκαιο των ανθρώπων, άλλα ενεργούν διαφορετικά σε κάθε περίπτωση, με αλλότρια κριτήρια π.χ. τα κέρδη από εμπορικές η άλλες κρυφές συμφωνίες με τις χώρες, ακόμη και με αυτές που δεν ανήκουν στη συμμαχία.

Υπάρχει άμεση ανάγκη το ΝΑΤΟ να λειτουργεί στην βάση του αληθινού ΔΙΚΑΙΟΥ και του Ελλάνιου Αξιακού συστήματος, να σέβεται και να αξιώνει την εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων και Συνθηκών από όλες τις χώρες, να εξασφαλίζει την πραγματική ασφάλεια μέσω μιας ηγεσίας που θα χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης στον παγκόσμιο ιστό, για τις σωστές αποφάσεις που λαμβάνει υπέρ της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρη την οικουμένη.

Ζραφκόπουλος Γεώργιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *