Η πρώτη λαμπαδηδρομία ήταν μια ιδέα του Χίτλερ και πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπιάδα του 1936

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιερή άσβεστη φλόγα δεν μεταφερόταν και δεν έφευγε από την Ολυμπία …

Η τελετή της “αφής της ολυμπιακής φλόγας”, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της λαμπαδηδρομίας, που πραγματοποιήθηκε στις 16.04.24 στην Ολυμπία, απασχόλησε έντονα πριν από μερικές ημέρες τα εγχώρια και τα διεθνή ΜΜΕ. Η αρνητική κριτική που απέσπασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τις ομολογουμένως κακόγουστες νέες στολές που φορούσαν οι “ιέρειες”, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, μιας και εκφράστηκαν ακόμη και ακραίες εκφράσεις που μιλούσαν για “βεβήλωση της αρχαίας παράδοσης”, για την παραποίηση του Αθάνατου Ελληνικού Ιδεώδους κλπ., θεωρώντας όλη την υπόλοιπη τελετή ως κάτι ιερό, δηλαδή σταθερό και αναλλοίωτο στον χρόνο.

Η πραγματικότητα όμως είναι, πως όλο αυτό το σκηνικό δεν αποτελεί μια συνήθεια που έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν των Ολυμπίων Αγώνων που τελούσαν οι πρόγονοί μας, αλλά έγινε για πρώτη φορά στην σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα στην 11η Ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936, που την διοργάνωσε η Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ .

Ο τελευταίος από τους 3.000 λαμπαδηδρόμους που μετέφεραν την ολυμπιακή δάδα από την Ελλάδα ανάβει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Βερολίνο για την έναρξη των 11ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Βερολίνο, Γερμανία, Αύγουστος 1936. Η δάδα κατασκευάστηκε το 1936 από την Krupp, μια γερμανική εταιρεία γνωστή κυρίως για την παραγωγή χάλυβα και όπλων.
National Archives and Records Administration, College Park, MD

Ο Χίτλερ χρησιμοποίησε και στην ουσία καπηλεύτηκε τα αρχαιοελληνικά πρότυπα θέλοντας να συνδέσει φυλετικά τους Γερμανούς με του αρχαίους Έλληνες, με σκοπό να στηρίξει την ιδεολογική προπαγάνδα περί ανωτερότητας της “Άριας φυλής”. Έδωσε έτσι μεγάλη έμφαση στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι παρελάσεις με πυρσούς υιοθετήθηκαν για την προσέλκυση νέων Γερμανών στο ναζιστικό κίνημα. Βάσει ενός νέου τελετουργικού, ένας δρομέας μπήκε στο στάδιο κρατώντας δάδα με το ολυμπιακό φως. Η πρώτη λαμπαδηδρομία έγινε από την αρχαία Ολυμπία μέχρι το Βερολίνο, όπου συμμετείχαν συνολικά 3.422 λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι διένυσαν από ένα χιλιόμετρο (0,6 μίλια) !

Συμπληρωματικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Χίτλερ καπηλεύτηκε το πανάρχαιο ελληνικό σύμβολο Γαμμάδιον (ή Τετρακτύς σύμφωνα με τον Πυθαγόρα) δημιουργώντας τον αγκυλωτό σταυρό (σβάστικα) αλλάζοντας και την φορά του από δεξιόστροφη σε αριστερόστροφη.

Αγκυλωτός σταυρός σε αγγείο της γεωμετρικής εποχής. 740 π.Χ., Κρατική αρχαιολογική συλλογή του Μονάχου. πηγή

Είναι πράγματι εξωφρενικό να διαπιστώνουμε, ότι η συνήθεια της λαμπαδηδρομίας, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και ξεκινά με την τελετή της “Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας”, που όλοι οι Έλληνες μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι ανάγεται στην αρχαιότητα, είναι μια σύγχρονη εφεύρεση των αλλογενών. Προφανώς και μόνο κατ΄ επίφαση εξυπηρετεί την παγκόσμια ειρήνη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, διότι έχει τις ρίζες της σε μια εποχή και σε πρόσωπα που έχουν προκαλέσει με τις πράξεις τους τον όλεθρο στην ανθρωπότητα κι έχουν καταδικαστεί γι΄ αυτό από την συμπαντική ιστορική μνήμη.

Ξεσηκώνει το κοινό αίσθημα δικαίου η διαπίστωση της αλλοίωσης και της παραχάραξης που συντελέστηκε και εξακολουθεί να συντελείται από τους αλλογενείς που καπηλεύτηκαν το ΕΛΛΑΝΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ που ανήκει σε εμάς τους ΕΛΛΗΝ και που είναι οι ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ των προγόνων μας.

Επομένως, αν η μεταφορά της φλόγας από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό, μέχρι τον τόπο που έχει οριστεί κάθε φορά για να γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μια σύγχρονη εφεύρεση, τι γινόταν πράγματι στο παρελθόν, στους αρχικούς Ολύμπιους Αγώνες ;

Στο θέμα αυτό παίρνουμε απάντηση διαβάζοντας το κείμενο “Ολύμπιοι Αγώνες” που γείωσε και χάραξε ο κ. Αρτέμης Σώρρας. Μας μιλάει για την ιερή άσβεστη φλόγα που έκαιγε μόνιμα στην Ολυμπία από αόρατη ενεργειακή πηγή και ήταν δώρο του Δία. Ωστόσο σήμερα ο άνθρωπος βρίσκεται σε τόση κατάπτωση, που του έχει αφαιρεθεί το δώρο αυτό. Έχοντας προδώσει την ΠΑΤΡΩΑ ΟΥΣΙΑ του κι έχοντας βεβηλώσει επιπλέον τα πραγματικά σύμβολα των Ολυμπίων Αγώνων (τους εφτά κύκλους φασματικής απεικόνισης των χρωμάτων της Ίριδας), την επταετία της τέλεσης των αγώνων, τα 33 αθλήματα που ορίστηκαν αρχικά και προπάντων καταπάτησαν τον σκοπό της τέλεσης των αγώνων. Όσο δε για την τήρηση της ιερής εκεχειρίας, αυτή αποτελεί μύθο κι άπιαστο όνειρο για τους σύγχρονους διοργανωτές. Απόδειξη αποτελεί ότι και η Γαλλία που είναι η χώρα που φιλοξενεί τους ¨Ολυμπιακούς Αγώνες” του 2024, αντί να αγωνίζεται για την ειρήνη, είναι μία από τις χώρες που πυροδοτεί και πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες συρράξεις στο πλευρό του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

Μήπως μέσα από την συνειδητοποίηση της ιστορικής πραγματικότητας θα πρέπει να ενθυμηθούμε την αλήθεια και να αναθεωρήσουμε, ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαμε ιερό, δηλαδή σταθερό και ελληνικό ; Έχω την πεποίθηση πως ήρθε πράγματι ο καιρός εμείς οι Έλλην να διεκδικήσουμε τα κληρονομικά δίκαια μας, για να επικρατήσει μέσω της Ιερής Εκεχειρίας η παγκόσμια ειρήνη στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα, μέσω του Ελλάνιου Αξιακού Συστήματος.

Ευαγγελία Γιαδανού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *