Ο Αχιλλέας ως θεότητα του Ευξείνου Πόντου

ΙΣΤΟΡΙΑ

φώτο εξωφύλλου: μαρμάρινη Μυρμεκιανή σαρκοφάγος με σκηνές από τη ζωή του Αχιλλέα του 2ου αι. μ.κ.χ., η οποία φυλάσσεται στο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.

Ο θρυλικός Αχιλλέας, γιος της θεάς Θέτιδας και του βασιλιά Πηλέα από την Φθία, που η ιστορία του έχει αποτυπωθεί στην Ιλιάδα, όπου παρουσιάζεται ως ο πιο ένδοξος και ανδρείος Ελλάνιος ήρωας του πολέμου που μας είναι γνωστός ως “Τρωϊκός Πόλεμος”,

 απαντάται ως θεός στην περιοχή της  Μαύρης Θάλασσας, έχοντας μάλιστα  τεράστια απήχηση, όπως μαρτυρούν τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως εδώ και δύο αιώνες στην περιοχή.

πηγή

Στο παρακάτω άρθρο που είναι αναρτημένο στο ρωσικό επιστημονικό περιοδικό Liberea “New Herodotus” περιέχονται μια σειρά από αναφορές σύγχρονων ερευνητών αλλά και προγενέστερων συγγραφέων, οι οποίοι αποδέχονται το φαινόμενο της αναγνώρισης του Αχιλλέα ως θεού, στον οποίο αποδίδονται διάφορες μορφές και ιδιότητες, που άλλοτε συμπίπτουν με το Ελλάνιο ιδεώδες του ηρωικού πολεμιστή – αρχηγού των Μυρμιδόνων και άλλοτε του προσδίδουν τοπικά χαρακτηριστικά, πράγμα που αποδεικνύει την απήχηση που είχε στην ευρύτερη περιοχή από διαφορετικές φυλές ανθρώπων στην διάρκεια αιώνων. 

Θεωρώ σημαντικό να εκτεθούν οι (επιστημονικές ; ) απόψεις των ιστορικών που υπάρχουν στο παρόν άρθρο για τον Αχιλλέα Θεό, ακόμη κι αν αυτές είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους, ή αν μέσα από αυτές μεταφέρονται εν μέρει στον αναγνώστη αλλόκοτες ή αλλοιωμένες πληροφορίες, όπως πχ ότι ο Αχιλλέας δεν ήταν Έλληνας αλλά Σκύθας στην καταγωγή, διότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται για πολλοστή φορά, η μάταιη προσπάθεια που γίνεται συστηματικά μέσω της παραπληροφόρησης από μεγάλο μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, για να περιοριστεί χωρικά και χρονικά το εύρος της αυτοχθονίας του Ελλάνιου Έθνους στον πλανήτη μας.

Στο ρωσικό άρθρο διαβάζουμε επίσης, ότι η ερμηνεία των πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων του Βοσπόρου που έχουν βρεθεί από τις αρχές του 19ου αι. ( !! ) είναι έως τις μέρες μας ελλιπής, διότι όπως αναφέρεται η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Είναι αυτονόητο ότι οι επιστήμονες δεν είναι ελεύθεροι να εκφράσουν δημόσια την αλήθεια, όταν θα πρέπει ταυτόχρονα οι όποιες προσεγγίσεις τους να συμβιβάζουν και να διατηρούν σε ισχύ τα ψευδο – επιστημονικά αφηγήματα  περί “ινδοευρωπαϊκής προέλευσης” του Έλληνα ανθρώπου, τα οποία διαδόθηκαν μέσω του ιερατείου από την εποχή της επικράτησης του Εβραιοχριστιανισμού του Βυζαντίου μέχρι σήμερα. Έτσι σχεδόν πάντα, επιχειρείται να αποδοθεί η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου εποικισμού που έγινε μόλις γύρω στον 6ο αι. π.κ.χ.. 

Ωστόσο η ύπαρξη και μόνο τόσο διαφορετικών ερμηνειών για την θεότητα Αχιλλέα, μαρτυρά ότι ήταν ένα υπαρκτό φαινόμενο, παρόλη την  απόκρυψη και παραχάραξη του μεγαλείου της Ελλάνιας  Κοσμοθέασης, στην οποία ο Αχιλλέας κατέχει περίοπτη θέση. 

Ακόμη μια απόρροια όλης αυτής της αλλοίωσης είναι ότι τα πλούσια αρχαιολογικά και ταφικά μνημεία με τα απαράμιλλης τέχνης αντικείμενα που αναπαριστούν τον Αχιλλέα αποδίδονται στους Σκύθες … εδώ

Πόσο οξύμωρο, αντικείμενα που ολοφάνερα κατασκευάστηκαν από τους προγόνους μας και που μαρτυρούν ένα ανώτερο επίπεδο πολιτισμού με προηγμένη τεχνολογία (τέχνη του λόγου), να αποδίδονται από τον σημερινό “πολιτισμένο” κόσμο σε φυλές νομάδων που δεν έχουν αφήσει πίσω τους ούτε ένα δείγμα γραφής …

Αδιαμφισβήτητα, το άρθρο δίνει αφορμή για περεταίρω έρευνα της ιστορικής αλήθειας από τους Έλλην ανθρώπους, πράγμα που προϋποθέτει την ελευθερία της σκέψης και την ενθύμηση για την θεϊκή τους καταγωγή και την ένδοξη ιστορία που διαδραμάτισε το Ελλάνιο Έθνος στην Ιστορία ανθρωπότητας. 

Στις μέρες μας έχουν έρθει στο φως σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τον Αχιλλέα ως θεϊκή οντότητα από τον πρόεδρο της “Ελλήνων Συνέλευσις” κ. Αρτέμη Σώρρα: 

Από την Επιτολή του Σειρίου έως την 25η σημερινή Δεκέμβρη είναι η γέννηση του Αχιλλέα

Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου που έγινε αυτόματα από την ρωσική διάλεκτο :

Ο Αχιλλέας στον Βόσπορο πηγή

«Bosporan Phenomenon», τ. 1, Αγία Πετρούπολη, 2002. S. 186-189.

« Ήδη ο πρώτος ερευνητής της λατρείας του Αχιλλέα στην περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας, ο G. Koehler (1827), πρότεινε διορατικά ότι οι ιδιαιτερότητες της λατρείας αυτού του ήρωα οφείλονταν στην επιρροή κάποιας τοπικής θεότητας. Στη συνέχεια, ορισμένοι επιστήμονες προσπάθησαν να συγκεκριμενοποιήσουν την υπόθεση του Köhler, βλέποντας σε αυτή τη θεότητα έναν Θρακικό (Rostovtsev. 1918) ή έναν Κιμμέριο (Blavatsky. 1954) θεό των αλόγων, που συνδυάζει χθόνια και ηλιακά χαρακτηριστικά, ή τον Σκυθικό Poseidon-Tagidon-Tagi. 

 Τώρα ορισμένοι ερευνητές αρνούνται την παρουσία βαρβαρικών στοιχείων στη λατρεία του Αχιλλέα στη Μαύρη Θάλασσα (Rusyaeva. 1975. και άλλοι; Hommel. 1981. Kurbatov. 1981; Ehrhardt. 1983), άλλοι τείνουν να εξηγήσουν τα χαρακτηριστικά της εικόνας του και της εξωγήινου λατρείας του στους Έλληνες της περιοχής της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας κοινή ινδοευρωπαϊκή κληρονομιά (Dudko. 1993; Okhotnikov, Ostroverkhoy. 1993). 

Βασισμένος στο έργο του Ο. Group (1908), P. Kretschmer (1913), I. I. Tolstoy (1918) και άλλοι, ο X. Hommel (1981) κατέδειξε ξεκάθαρα την παρουσία των χαρακτηριστικών του θεού των νεκρών στην εικόνα του Αχιλλέα και ο V. N. Toporov (1990)  απέδειξε πειστικά τη χθονική – φιδωτή βάση αυτής της εικόνας. 

Αφού αναλύσαμε τα στοιχεία αρχαίων συγγραφέων για τον Αχιλλέα της Μαύρης Θάλασσας και τα αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με τη λατρεία του, καταλήξαμε στο συμπέρασμα (για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. Schaub. 2002) ότι αυτός ο ομηρικός ήρωας στην καταγωγή του είναι χαρακτηριστικός των θρησκειών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μια θεότητα που πεθαίνει και ανασταίνεται – σύντροφος της πολυονομαζόμενης Μεγάλης Θεάς των πάντων. 

Οι ηρωικές (Ελένη, Ιφιγένεια, Μήδεια) και θεϊκές (Εκάτη, Άρτεμις) ενσαρκώσεις αυτής της θεάς έδρασαν ως παρέδρα του Αχιλλέα στο νησί Λευκή (στη λατρεία προφανώς ο Αχιλλέας συνοδεύεται από μια άλλη από τις υποστάσεις της – την Κυβέλη). Ο ίδιος ο Αχιλλέας στο νησί Λευκή και επίσης στην Ολβία και την περιφέρειά της, που ελάχιστα έμοιαζε με τον ομώνυμο ήρωα, τιμούνταν ως πανίσχυρος θεός. Η ακμή αυτής της λατρείας πιθανότατα οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο αρχαϊκός Αχιλλέας των Ελλήνων αποίκων συναντήθηκε εδώ με μια τοπική θεότητα που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά. 

Αν η χθόνια, η θαλάσσια, η σωτηριακή, η ιατρική και μια σειρά από άλλες πτυχές της λατρείας του Αχιλλέα μπορούν να εξηγηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με βάση την ελληνική πραγματικότητα, τότε οι μύθοι για τον Αχιλλέα, τον άρχοντα των αλόγων κανίβαλων (Philostr. Her. XIX 20· πρβλ. με τη Θρακική φοράδα του βασιλιά Διομήδη), και ακόμη περισσότερο για τον Αχιλλέα τον κανίβαλο (Philostr. Her. XIX, 18), κατά τη γνώμη μας, είναι πολύ αντιπαραγωγικός, μάλλον συναντήθηκε εδώ με μια τοπική θεότητα που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αναφέρονται στη θεότητα, η οποία ήταν σεβαστή στη βορειοδυτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Το πόσο παρόμοιος του ήταν ο Αχιλλέας του Βοσπόρου, μπορεί να κριθεί με βάση τα παρακάτω δεδομένα.

Ο Βυζαντινός συγγραφέας του 10ου αιώνα Λέων ο Διάκονος (Ιστορία IX, 6), αναφερόμενος στον περίπλου του Αρριανού, ισχυρίζεται ότι ο Αχιλλέας ήταν Σκύθας από την πόλη του Βοσπόρου Μυρμέκια. Αυτή η είδηση, που απηχεί ένα σχόλιο του Ευστάθιου στην «Περιγραφή της Γης» του Διονυσίου Περιηγητή (306), που μιλάει για τον Αχιλλέα – τον βασιλιά των Σκύθων, επιτρέπει όχι μόνο να προσλάβουμε τοπικά χαρακτηριστικά στην εικόνα του Αχιλλέα στον Βόσπορο, αλλά και για να επιβεβαιώσει τη σύνδεση του ονόματος Μυρμέκια με μια φυλή Μυρμιδόνων («μυρμηγκολαός»), αρχηγός της οποίας ήταν ο Αχιλλέας. 

Δεδομένου ότι τα μυρμήγκια στη μυθοποιητική παράδοση έχουν χθόνιο χαρακτήρα, συνδέονται με τον κάτω κόσμο, με το βασίλειο του θανάτου, μπορεί να υποτεθεί ότι ο Αχιλλέας είχε παρόμοιες συνδέσεις. Υπό το πρίσμα αυτών των συσχετισμών, δεν είναι καθόλου τυχαίο το εύρημα της Μυρμέκια, η πολυτελής μαρμάρινη σαρκοφάγος του II αιώνα μ.κ.χ. με σκηνές από τη ζωή του Αχιλλέα, καθώς και πλήθος παλαιότερων (ελληνιστικών;) AXI graffiti.

Όπως γνωρίζετε, μια φυλή Αχαιών ζούσε στην Καυκασία. Σύμφωνα με τα σχόλια του Ευστάθιου για τον Διονύσιο Περιηγητή (680), ήρθαν εδώ υπό την ηγεσία του Αχιλλέα και στα σχόλια του ίδιου συγγραφέα (685) λέγεται ότι αυτοί οι Αχαιοί ήταν Μυρμιδόνες, που χάθηκαν όταν επέστρεφαν από την Τροία με τον Αχιλλέα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι το όνομα της φυλής «Αχαιοί» είναι συγκρίσιμο τουλάχιστον «λαϊκά-ετυμολογικά» με το όνομα Αχιλλέας όπως και ο Χετιτικός Ahiyava. Ο V. N. Toporov πιστεύει ότι το ίδιο το όνομα Αχιλλέας στην προέλευσή του μπορεί να συνδεθεί με γλωσσικά στοιχεία του μικρασιατικού-καυκάσιου πολιτιστικού κύκλου.

Ίσως η δραστηριότητα αυτών των Αχαιών να οδήγησε στην εμφάνιση στον Καύκασο, στη χώρα των Μόσχων, του ιερού της αρχαίας προελληνικής θεάς Λευκοθέας (Denisova. 1981), που αναφέρει ο Στράβων (XI 2, 17, 18). Εκτός από τη συνάφεια του ονόματος αυτής της «Λευκής Θεάς» με το όνομα του ιερού νησιού του Αχιλλέα, η Λευκοθέα σχετίζεται με αυτόν τον θεό λόγω της λειτουργίας της ως θαλάσσιας θεάς-σωτήρα, της ικανότητας να μετατρέπεται σε καταδυτική πάπια (Od V, 354), καθώς και η παρουσία χρησμού στο καυκάσιο ιερό της. (Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν μεγάλο αριθμό καταδυτικών πάπιων ανάμεσα στα πουλιά του Λευκού νησιού, καθώς και την παρουσία χρησμού στο τοπικό ιερό του Αχιλλέα).

Οι θαλάσσιες λειτουργίες του Αχιλλέα στον Βόσπορο μπορούν να τεκμηριωθούν τόσο από την παράκτια τοποθεσία του οικισμού Αχιλλέα στο Ταμάν (Στράβ. VII, 4, 5; XI, 2, 6), όσο και από τις εικόνες της Θέτιδας και των Νηρηίδων που έφεραν όπλα και πανοπλία στον ήρωα (χρυσά χρονικά μενταγιόν του τελευταίου τρίτου του IV π.Χ. από την κρύπτη I και χρυσές πλάκες από την ταφή του 1868 του βαριού Bolshaya Bliznitsa, επιχρυσωμένα ξύλινα ανάγλυφα της σαρκοφάγου Anapa των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ.). 

Κρεμαστά κροτάφου με την εικόνα μιας Νηρηίδας, πιθανότατα της Θέτιδας στον ιππόκαμπο που κουβαλά τα όπλα του Αχιλλέα (300 π.κ.χ).- βρέθηκαν στον τύμβο Bolshaya Bliznitsa  (Krasnodar, χερσόνησος Taman, κοντά στο χωριό Vyshesteblievskaya). Μουσείο Ερμιτάζ πηγή

Χρυσό στολίδι για φαρέτρα με σκηνές από τη ζωή του Αχιλλέα, που βρέθηκε στο Κουρχάν Μελιτόπολης (4ος αι. π.κ.χ.) και σήμερα αναφέρεται από την ουκρανική κυβέρνηση πως έχει κλαπεί από τους Ρώσους. πηγή

Εάν η υπόθεση των A.S. Ostroverkhov και S.B. Okhotnikov σχετικά με τον Αχιλλέα, που αναπαριστάται στο Tiligul pommel με τη μορφή γρυφοϊππόκαμπου, είναι σωστή, τότε μια παρόμοια εικόνα αποτυπώνεται σε μια χρυσή πλάκα από την καύση στη Big Bliznitsa. Όλα αυτά τα μνημεία που βρέθηκαν στους τύμβους του Βοσπόρου, καθώς και η χρυσή ταπετσαρία των γοριτών από τα κουργκάν Elizavetovsky, Chertomlytsky, Melitopol και Ilyinets, κατασκευασμένα με την ίδια μορφή από τον πλοίαρχο του Βοσπόρου.

Αν στις σκηνές από τη ζωή του Αχιλλέα που παρουσιάστηκαν στους γορίτες, οι βάρβαροι ενδιαφέρθηκαν πρωτίστως για τη στρατιωτική φύση του ήρωα, η οποία, σύμφωνα με τον D. S. Raevsky (1985), τους έδωσε την ευκαιρία να τον συγκρίνουν με τους Κολακσάι τους, τότε η δημοτικότητα στον Βόσπορο εικόνων χαρακτήρων που σχετίζονται με τον Αχιλλέα, σε αντικείμενα ταφικών ειδών (σαρκοφάγοι κ.λπ.), μας επιτρέπει να υποθέσουμε εδώ την ύπαρξη ιδεών που σχετίζονται με αρχαίες ιδέες για τον Αχιλλέα ως θεό του θανάτου. »

           πηγή

Στο παραπάνω βίντεο ο Alexander Butyagin, επικεφαλής του Τομέα Αρχαίας Αρχαιολογίας της Περιοχής της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας του Τμήματος Ερμιτάζ του Αρχαίου Κόσμου, μιλάει για την ιστορία της περιοχής Μυρμέκια (Myrmekium).

Η μικρή πόλη Mirmekiy, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του κόλπου Kerch, είναι γνωστή στους αρχαιολόγους από τις αρχές του 19ου αιώνα. Παρά το γεγονός ότι η έκτασή της δεν ξεπερνούσε τα 7-8 εκτάρια, έχει μεγάλη σημασία για την επιστήμη και τα πράγματα που βρέθηκαν στην επικράτειά της παρουσιάζονται στη συλλογή Ερμιτάζ. Πρώτα απ ‘όλα, πρόκειται για τη μαρμάρινη Μυρμεκιανή σαρκοφάγο, που βρέθηκε το 1834. Η εξερεύνηση της πόλης είναι ακόμη σε εξέλιξη …

Το Myrmekium μελετήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αποστολή του V.F. Gaidukevich, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με το Ερμιτάζ. Στη συνέχεια, το έργο συνεχίστηκε από τον Yu.A. Vinogradov, ο οποίος βρήκε δείγματα πρώιμης κεραμικής από το πρώτο μισό του 6ου αιώνα. π.Χ., τα οποία παρουσιάζονται και στην έκθεση. Σημαντικός αριθμός αντικειμένων από τερακότα προέρχεται επίσης από το Μυρμήκιο, οι περισσότερες από αυτές βρέθηκαν στο λόφο της τέφρας. Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα είναι ένας πέτρινος βωμός που βρίσκεται στη μέση του δωματίου του σπιτιού, γνωστός ως «Ιερό της Δήμητρας». Κοντά του, η αποστολή του Ερμιτάζ βρήκε το 2003 έναν θησαυρό με νομίσματα της Κυζίκου, τον περίφημο Μυρμεκιανό θησαυρό.

Πολύ σημαντική είναι η παρουσία ενεπίγραφων κεραμικών με ελλάνια σύμβολα που παρουσιάζονται στο 25′ του βίντεο !

Ευαγγελία Γιαδανού

Αρχική δημοσίευση άρθρου

Ο ελληνισμός της ευρύτερης περιοχής της Κριμαίας από το χθες στο σήμερα …

ΕΛΛΑΝΙΟΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *