Έχουμε τα μέσα για να αποφύγουμε πυρκαγιές και πλημμύρες αλλά το κράτος αδιαφορεί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος της εταιρείας 3Δ (Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών) Δημήτρης Σκεπαστιανός, κατήγγειλε στην εκπομπή Focus FM, την ανεπαρκή διαχείριση και την έλλειψη προετοιμασίας του κράτους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει ειδικά τροποποιημένα αεροσκάφη που χρησιμεύουν για αεροψεκασμούς, με τα οποία έχει την δυνατότητα να προκαλεί τεχνητή βροχόπτωση για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά και για την πρόληψη της λειψυδρίας που προκαλείται από την παρατεταμένη ξηρασία. Επίσης έχει την δυνατότητα με τα ραντάρ της να προλαμβάνει έντονες βροχοπτώσεις και πιθανές πλημμύρες.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο του 2023, αναφέρθηκε στην προσφορά δωρεάς ενός υπερσύγχρονου ραντάρ από την εταιρεία του (3Δ), προς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής. Η Κυβέρνηση, μέσω του υπουργού κ. Ευρ. Στυλιανίδη αδιαφόρησε για αυτήν την δωρεά και επικαλέστηκε αδυναμία ολοκλήρωσης της ανάθεσης λόγω της γραφειοκρατίας. Επίσης ανέφερε πως το 1994, με πρόγραμμα τεχνητής βροχής που εφάρμοσε η εταιρεία του, προκάλεσε την αύξηση των αποθεμάτων νερού στον Μόρνο για λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ.

Η εταιρεία έλαβε κλήση από άλλες χώρες όπως είναι η Ινδία και η Ρουμανία, αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Με τις δυνατότητες που υπάρχουν θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει την Δαδιά και να είχαμε προλάβει την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου. Με λίγα λόγια θα είχαμε αποφύγει τον θάνατο πολλών ανθρώπων, χιλιάδων ζώων καθώς και τις απώλειες κατοικιών, εργοστασίων και περιουσιών. Η στάση αδιαφορίας της κυβέρνησης είναι συνεχής και φαίνεται μέσα από την αλληλογραφία της εταιρείας 3Δ με τον ΕΛΓΑ, η οποία ξεκινάει από το 2020 (προς τον ΕΛΓΑ) και κατόπιν το 2022 και 2023 με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (πηγή).

Ακολουθεί έγγραφο (29.12.2021) από τη 3Δ προς τον υπουργό κ. Νικ. Παναγιωτόπουλο, με σκοπό την επέκταση του προγράμματος καταπολέμησης της χαλαζόπτωσης του ΕΛΓΑ στον νομό Καβάλας, όπου επισημαίνονται οι τεράστιες δυνατότητες αποτροπής των ακραίων καιρικών φαινομένων (πυρκαγιών και πλημμυρών) με τα μέσα που η εταιρεία 3Δ, έθεσε από τότε, στην διάθεση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας :

πηγή

Αποδεικνύεται ότι ειδικά για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, η οποία προκλήθηκε από τις πυρκαγιές που έγιναν τον μήνα Αύγουστο, για δύο συνεχόμενες χρονιές (2022 και 2023), αλλά και οι φωτιές που έπληξαν ολόκληρο τον Έβρο, αν είχαν αξιοποιηθεί οι δυνατότητες που είχε προσφέρει η εταιρεία από το 2020 προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δείχνει την τεράστια ευθύνη των αρμοδίων καθώς και την εγκληματική τους αμέλεια.

Ο πλανήτης και συγκεκριμένα οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου, παρακολουθούν σήμερα άπραγοι τις φωτιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς, χωρίς γνώση και άρα χωρίς την βούληση, για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα. Η ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες της τεχνολογικής εξέλιξης είναι καθοριστική, για να σταματήσουμε να υπομένουμε παθητικά και με μοιρολατρία τις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Επίσης θα πρέπει να αποκτήσουμε επίγνωση ότι η τροποποίηση καιρού μέσω ειδικών αεροσκαφών και ραντάρ, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και αντιστρόφως, δηλαδή το να προκληθούν καιρικά φαινόμενα μαζικής έκτασης και τεχνητές κλιματικές κρίσεις με καταστροφικά κίνητρα, από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, εν αγνοία των ανθρώπων, με πρόσχημα το δόγμα της “Κλματικής Αλλαγής”, με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας ατζέντας που στηρίζεται σε αυτήν.

Η Ελλάς, η χώρα του φωτός είναι ένα υπέροχο μέρος γεμάτο από χλωρίδα και πανίδα. Η φύση της χάρισε απλόχερα βουνά, οροσειρές, ποτάμια και γαλαζοπράσινες ηλιόλουστες παραλίες. Αποδεικνύεται όμως, ότι οι διαχειριστές που επιλέγει η πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, δεν είναι ικανοί να προστατεύσουν τον τεράστιο αυτό φυσικό πλούτο. 

Γι’ αυτό πρέπει ο έλεγχος και η διοίκηση να επιστρέψει πίσω στην βάση της πολιτείας, από όπου θα αναδειχθούν οι άξιοι πολίτες της κάθε περιοχής, οι οποίοι “πονάνε” τον τόπο τους και γνωρίζουν καλύτερα από όλους, πώς να προστατεύσουν το περιβάλλον. Είναι αυτονόητη η ανάγκη της εξασφάλισης από την Πολιτεία, όλων των απαραίτητων σύγχρονων μέσων σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο, μέσω της διάθεσης των αναγκαίων κονδυλίων, που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία εξειδικευμένων σωμάτων, θα επεμβαίνουν προληπτικά, για την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών των ακραίων φυσικών ή τεχνητών φαινομένων (εμπρησμών), προτού συμβεί το οτιδήποτε ή τουλάχιστον εν τη γενέσει του.

Προϋπόθεση είναι να διώξουμε από πάνω μας κάθε είδους διαχειριστή, που ως ξένο σώμα δυναστεύει τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Γεώργιος Ζραφκόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *