Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο ανακαινισμένο εργοστάσιο ΙΡΙΣ, επέλεξε η εικαστικός Βάνα Ξένου να παρουσιάσει μοντέρνα γλυπτά της, σε μια μνημιακών διαστάσεων έκθεση με τίτλο : «Μυστήριο 15. Το ανοιχτό μουσείο. Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα», η οποία θα διαρκέσει από τις 30.03.25 μέχρι τα τέλη Μαϊου. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και γίνεται με σκοπό να φωτίσει, μέσα από την ενθύμηση των μυστηρίων, όπως αναφέρει η γλύπτρια, τη σχέση του παρόντος με το παρελθόν.
Από την άλλη μεριά, η έντονη βιομηχανική δραστηριότητα που συντελέστηκε στην Ελευσίνα, μετά από τα μεταπολεμικά χρόνια, αλλοίωσε και υποβάθμισε την συνολική φυσιογνωμία του χώρου και του περιβάλλοντος γύρω από αυτόν. Οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν ανέδειξαν τον χώρο και την τεράστια ιστορία του, αλλά ούτε σεβάστηκαν την ιερότητά του. Σε αυτό το τόσο κακοποιημένο περιβάλλον, τι άραγε έχει να προσδώσει μια έκθεση με αλλοιωμένα δημιουργήματα, αν όχι να αλλοιώσει ακόμη περισσότερο τη φυσιογνωμία του, με αντικείμενα και μορφές που δεν πληρούν το χαρακτηριστικό του κάλλους, αφού απέχουν παρασάγγας από τις ιδιότητες – αξίες της αρμονίας, της αισθητικής, και του γνώθι σ΄ εαυτόν.

Αδιαμφισβήτητα η Ελευσίνα υπήρξε ιστορικά ένα από τα σημαντικότερα ιερά της Ελλάδας, με τεράστια σημασία για την πολιτική και τον πολιτισμό, αφού στον χώρο εκείνο τελούνταν ιερά μυστήρια μύησης. Η σημερινή εικόνα του δεν θυμίζει σε τίποτα την αίγλη του παρελθόντος. Σχετικά με τον ιερό γεωδετημένο χώρο της Ελευσίνας ακολουθεί ένα διαφωτιστικό απόσπασμα από το Ιερό Ελλάνιο Κείμενο “Η ΤΡΙΑΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΛΙΚΗΣ ΟΛΟΤΗΤΑΣ 3 ΤΡΙΩΝ ΠΑΝΙΕΡΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΓΕΩΔΕΤΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΑΝΤΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΡΑ-ΜΑΩΝΑ” :
… ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΘΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΓΕΩΔΕΤΗΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ
ΘΕΙΟ ΥΠΕΡΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΝΙΑΣ ΘΕΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΦΣΙΝΑ,
ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ 12 ΔΩΔΕΚΑ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ
ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΘΕΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ, Ο ΠΑΝΙΕΡΟΣ
ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ «ΩΣ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ».
Για να εμφανιστεί αυτό το τεράστιο μεγαλείο, θα πρέπει να αναβαθμιστεί η Υπηρεσία Πολιτισμού που θα στελεχωθεί με προσωπικό με ελληνικό dna, η οπόια θα εργάζεται με σκοπό την εύρεση και την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών περιοχών, που είτε καταστράφηκαν, είτε καταπατήθηκαν ή έχουν καλυφθεί με δόλο. Οτιδήποτε έχει χτιστεί πάνω στην αρχαία κληρονομιά μας αυτομάτως θα κατεδαφίζεται για να αναδειχθεί η ελληνικότητα.
Άλλωστε η ελληνικότητα είναι που βάλλεται διαχρονικά και αδιάκοπα μέσα από την πολιτική, την οικονομία, την παιδεία, αλλά ακόμη και μέσα από την ίδια την τέχνη.
Ευαγγελία Γιαδανού