Ευάλωτοι οι φοιτητές της ιατρικής σε ιδιωτικά και εταιρικά συμφέροντα λόγω της κρατικής αδιαφορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομάδα φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), πραγματοποίησε επίσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Α. Γεώργιο Πατούλη, με τον οποίο πραγματοποίησαν συζήτηση για θέματα που απασχολούν την νέα γενιά ιατρών εκθέτοντας τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευσή τους.

 Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ότι ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους νέους επιστήμονες και να υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειές τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Δύο ερωτήματα γεννά η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας: α) πώς και με ποιο τρόπο θα γίνει η μεταξύ τους συνεργασία και β) από ποιους πόρους θα προέλθουν τα χρήματα ; Προφανώς, αν μιλάμε για υποτροφίες από χορηγίες ιδιωτών ή εταιρειών (π.χ. φαρμακευτικές), τότε ιδιωτικά συμφέροντα ανοίγουν την πόρτα στους νέους επιστήμονες, προτού ακόμη βγουν στην αγορά εργασίας κι αυτό δεν είναι καθόλου θεμιτό, διότι υποδαυλίζει την ανεξαρτησία τους και την αφοσίωσή τους στο λειτούργημα της ιατρικής, που θα πρέπει να μπαίνει πρωτίστως στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Αν πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα και για σεμινάρια του ΙΣΑ, στα οποία θα εισέρχονται οι φοιτητές, που και αυτά συνήθως οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες (ιδιωτικά συμφέροντα), τότε αφενός αποδεικνύεται ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις που προϋποθέτει η παγκόσμια αγορά εργασίας και αφετέρου βλέπουμε την απόλυτη κατάντια του κράτους που αδυνατεί να υποστηρίξει τους νέους επιστήμονες ενός από τους βασικότερους πυλώνες της πολιτείας, που είναι η υγεία.

Έτσι, πολλοί νέοι επιστήμονες, λόγω των σοβαρών ελλείψεων που έχει η χώρα μας σε υποδομές, σε εργαστήρια, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σε χρηματοδότηση, καταφεύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου τους δίνονται αυτές οι ευκαιρίες.

Η διαχρονική έλλειψη κρατικής πανεπιστημιακής πρόνοιας για έρευνες στην Ελλάδα, είναι τροχοπέδη στη σημερινή εξέλιξη και ανέλιξη των φοιτητών, που στα βήματά τους και στην πορεία των σπουδών τους έχουν καμία έως μηδαμινή κρατική υποστήριξη.
Αποδεδειγμένα, όλα αυτά τα χρόνια η χώρα μας, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των φοιτητών και των πανεπιστημίων, αντίθετα αδιαφόρησαν πλήρως, όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν διαχρονικά, τα οποία προέβαλαν λόγους έλλειψης χρημάτων, πείθοντας τους πολίτες, πως πρώτα πρέπει να πληρωθούν οι δανειστές και μετά να περισσέψουν χρήματα για την παιδεία μας.

Με τον Πολιτικό Φορέα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ οι συνθήκες εκπαίδευσης των Ελλήνων αλλάζουν ολοκληρωτικά.  Τα χρήματα που θα διοχετευθούν για την παιδεία από τα οικονομικά εργαλεία του προέδρου της κ. Αρτέμη Σώρρα δεν θα έχουν προηγούμενο και θα υποστηριχθούν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης με τις πιο σύγχρονες υποδομές. Σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα θα τρέξουν σε κάθε πανεπιστήμιο, τα οποία θα ενισχύσουν τη γνώση των ανθρώπων και θα φέρουν την νόηση σε υψηλότερα επίπεδα. πηγή
 Η εγκατάσταση καινοτόμων προγραμμάτων σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και οι νέες ανακαλύψεις και τεχνολογίες θα διοχετεύονται άμεσα στην αγορά προς εμπορική αξιοποίηση, από όπου θα προκύπτουν έσοδα (μέχρι και το 10% των δικαιωμάτων θα επιστρέφει πίσω στο ίδρυμα), τα οποία θα αναχρηματοδοτούν την όλη εκπαιδευτική διαδικασία, υπέρ των σχολών, υπέρ των φοιτητών καθώς και υπέρ των καθηγητών και κατ΄ επέκταση υπέρ της Ελλάδος, των Ελλήνων και της ανθρωπότητας γενικότερα. Έτσι θα επιτευχθεί η οικονομική ευρωστία και αυτάρκεια των ελληνικών πανεπιστημίων, που θα είναι πρότυπα παγκοσμίως.


Άρθρο του Χωλίδη Κωνσταντίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *