Η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να σχεδιάζεται με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος της Geohellas, Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ ανέφερε ότι, οι ορυκτές ύλες και ιδιαίτερα τα “κρίσιμα ορυκτά”, μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που θα μπορούσε σε βάθος πενταετίας να μας αναβαθμίσει στον χώρο των τεχνολογικών εξελίξεων και στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Ο κ. Γιαζιτζόγλου ανέφερε ότι η Κίνα εξετάζει να επιβάλλει περιορισμούς στην εξαγωγή του γαλλίου και αυτό θα βοηθήσει την επένδυση που ετοιμάζει η Metlen για την εξόρυξη του βωξίτη, από τον οποίο προέρχεται το γάλλιο. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να βοηθήσει την Ευρώπη στο συγκεκριμένο ορυκτό, διότι το έχει ανάγκη για τεχνολογικές εφαρμογές με προηγμένους ημιαγωγούς. 

Επίσης, κάνει αναφορά σχετικά με τις επενδύσεις της “Ελληνικός Χρυσός” στην Χαλκιδική, τις ερευνητικές εργασίες από την ιδιωτική εταιρεία που έχει μισθώσει τα δικαιώματα στους Μολάους και τον διαγωνισμό για την μίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης αντιμονίου στη Χίο. Ανέφερε επίσης, ότι επενδύσεις όπως αυτές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στον υπόλοιπο εξορυκτικό κλάδο της χώρας μας (βιομηχανικά ορυκτά, μάρμαρα και δομικά υλικά), θα μπορούσαν να διπλασιάσουν το οικονομικό αποτύπωμα του μεταλλευτικού κλάδου, ο οποίος σήμερα εισφέρει περί το 2% του ΑΕΠ της χώρας και να δημιουργήσει επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας, αμειβόμενες υψηλότερα του μέσου όρου, εκτός αστικών κέντρων.

Η πρόταση του κ. Γιαζιτζόγλου για την αξιοποίηση των στρατηγικών ορυκτών ως μοχλός ανάπτυξης πρέπει να εξεταστεί με κριτική ματιά:

Όλες οι επενδύσεις γαιών και κοιτασμάτων, από από την αρχή του ελληνικού κράτους, έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση σε ιδιώτες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει σημαντικό όφελος για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. 

Τα δικαιώματα για επενδύσεις σε εξόρυξη μεταλλευμάτων ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, που συνδέονται με το κράτος και η χορήγηση και ο έλεγχος των δικαιωμάτων γίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και από άλλες αρμόδιες αρχές. Οι ευνοούμενοι από αυτήν την διαδικασία, είναι άτομα που έχουν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση, όπως και οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν στενή σχέση με πολιτικά πρόσωπα ή εταιρείες συμφερόντων της κυβέρνησης και γι΄ αυτό παίρνουν και τις δουλειές. 

Μια τέτοια επένδυση είναι αυτή που γίνεται στην Χίο, για την έρευνα και την εξόρυξη αντιμονίου, με την τοπική κοινωνία να αντιδρά για την έλλειψη διαφάνειας, για την ευνοϊκή μεταχείριση  σε συγκεκριμένους φορείς, αλλά κυρίως για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα είναι πλούσια σε μεταλλεύματα, αλλά η πρόταση του κ. Γιαζιτζόγλου όσον αφορά το γάλλιο και τον βωξίτη και το ενδεχόμενο κέρδος που θα είχε η χώρα δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη, γιατί για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την  ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών χρειάζονται κατάλληλες επενδύσεις και υποδομές, άρα είναι κάτι ανώτερο από μια απλή εξόρυξη φυσικών πόρων. Έτσι στην χώρα μας, ενώ έχουμε ορυκτά, οι κυβερνήσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τα εκμεταλλευτούν βιομηχανικά και τεχνολογικά, γιατί από το ΄90 και μετά έκλεισαν και εξαφάνισαν με τις πολιτικές τους όλες τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Χρειάζεται να γίνει στρατηγικός πολιτειακός σχεδιασμός, με γνώμονα να υπάρχει σημαντικό κέρδος υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς της κυβέρνησης. Επίσης πρέπει να αναπτύξουμε την έρευνα, την καινοτομία, την βιομηχανία, ώστε να μην είμαστε εξαρτημένοι μόνο από την εξόρυξη των φυσικών πόρων, αλλά να εξελίξουμε παράλληλα και την τεχνολογία, για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη.

Αντί να εκμεταλλεύονται τις σπάνιες γαίες της χώρας μας ιδιωτικές εταιρείες για να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες της ΕΕ, θα πρέπει όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος να χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Δεν θα εξάγεται καμία πρωτογενής ύλη, πάρα μόνο μεταποιημένα προϊόντα, για να υπάρχει υπεραξία. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους τομείς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η οικονομία της θα γίνεται αυτάρκης και αυτοδύναμη, με την προϋπόθεση ότι θα στηρίζεται στις δικές της πρώτες ύλες. 

Η Ελλάδα έχει πλούσια κοιτάσματα που μπορούν να αναπτύξουν τον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο και εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση για να αναπτυχθεί η παραγωγή των πρώτων υλών, όπως είναι τα σπάνια μεταλλεύματα και οι σπάνιες γαίες, με σκοπό να πρωταγωνιστήσει η χώρα μας στην τεχνολογική παραγωγή και στην καινοτομία.

Χρήστος Ηλιάδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *