Μια δήλωση που προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία στους δημοσιογράφους έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του στον Έβρο.
Είτε πρόκειται για ένα φραστικό λάθος, είτε για κάτι που ο ίδιος γνωρίζει αλλά δεν εξήγησε, η τοποθέτησή του ήταν τουλάχιστον περίεργη. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν μπήκε στη διαδικασία να ανασκευάσει τα λεγόμενά του.
«Να ξέρετε ότι – και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια – πέρα από την εκλογική μου περιφέρεια, την οποία επισκέπτομαι συχνά για προφανείς λόγους, αυτός είναι ο πρώτος νομός που επισκέπτομαι εκτός Ελλάδος», δήλωσε χαρακτηριστικά στις κάμερες :
Η συγκεκριμένη φράση επαναφέρει στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα του Έβρου. Μόλις πριν από έναν χρόνο, η κυβέρνηση παρουσίασε τον περιβόητο φράχτη ως εγγύηση για την προστασία των συνόρων, παρόλο που είναι γνωστό ότι από μόνος του δεν επαρκεί για να αποτρέψει την είσοδο παράτυπων μεταναστών. Ο ρόλος του στρατού παραμένει κρίσιμος και κανένα τεχνητό εμπόδιο δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει.
Θα ήταν φυσιολογικό ο υπουργός να σπεύσει να διορθώσει το λάθος του, είτε άμεσα είτε έστω λίγο αργότερα. Αντίθετα, η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας ανασκευής γεννά σκέψεις: μήπως η δήλωσή του υποδηλώνει κάτι που δεν γνωρίζουμε ή απλώς αγνοεί τον αντίκτυπο των λόγων του;
Είναι πιθανό να μην τον απασχολεί το πολιτικό κόστος, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει αντίδραση από τους ψηφοφόρους του στην Καρδίτσα. Αν μάλιστα, η σιωπή συνεχιστεί, τότε δημιουργούνται εύλογες απορίες: υπάρχει πολιτική συνείδηση στην περιοχή, ή μήπως οι εκλογικές διαδικασίες ελέγχονται σε τέτοιο βαθμό που καθιστούν τις αντιδράσεις περιττές; Όταν οι ψήφοι καταμετρώνται από ένα σύστημα και όχι από τους ίδιους τους πολίτες, εύλογα γεννάται η αμφιβολία: υπάρχει πραγματική δημοκρατία ή απλώς ακολουθούμε ένα προκαθορισμένο παιχνίδι;
Δε μπορούμε να διανοηθούμε ότι δεν είμαστε πραγματικοί πολίτες σε μια πραγματική δημοκρατία και απλώς συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι που άλλοι καθορίζουν.
Κάτι παρόμοιο έχει επιβεβαιώσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης σε παλαιότερη συνέντευξη, όπου δήλωσε ότι η Ελλάδα, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, είναι ένα προτεκτοράτο :
Άρα, οι Έλληνες οφείλουν να ξαναγίνουν πραγματικοί πολίτες, να διεκδικήσουν το ρόλο τους και να απαιτήσουν μια πραγματική δημοκρατία. Η ουσία της πολιτικής βρίσκεται στη συνειδητή συμμετοχή των πολιτών και όχι σε δηλώσεις που δημιουργούν ερωτηματικά και ασάφειες.
Άλλωστε : “ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΗ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΑΡΑ, Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΟΥΠΑΡΧΕΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΟΥ.
ΑΡΑ, ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΎΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ, ΠΟΥ Η ΟΛΟΤΗΤΑ
ΤΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ. ΟΠΟΥ ΕΑΝ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΊ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
ΑΡΑ, Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
«ΑΝΔΡΕΙΑ ΕΣΤΙ ΕΞΙΣ ΨΥΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΥΠΟ ΦΟΒΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΘΑΡΣΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΨΥΧΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΙΝΑ ΤΟΛΜΗ ΥΠΗΡΕΤΙΚΗ ΦΡΟΝΗΣΕΩΣ ΕΥΘΑΡΣΙΑ ΕΠΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ ΕΞΙΣ ΔΙΑΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΜΩΝ ΟΡΘΩΝ ΕΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙΣ» ( πηγή)
Ας αναλογιστούμε όλοι οι Έλληνες πόσο απέχουμε από αυτό το ιδανικό πρότυπο Πολίτη και πόσο διαφορετική θα είναι η Πολιτεία μας όταν επκρατήσουν οι Αξίες και οι Αρχές της Ελληνικότητας στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.
Ζραφκόπουλος Γεώργιος