Οι ανασκαφές στην τοποθεσία Umm el-Marra στη Δυτική Συρία, διεξήχθησαν από το 1994 έως το 2010 και χρηματοδοτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Επικεφαλής ήταν οι αρχαιολόγοι Glenn Schwartz και Hans Curvers. Ανάμεσα στους κύριους υποστηρικτές των ανασκαφών ήταν το National Geographic και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.
Η τοποθεσία του Umm el-Marra καλύπτει περίπου 20 εκτάρια (δηλαδή περίπου 50 στρέμματα) και βρίσκεται στην πεδιάδα Jabbul της βορειοδυτικής Συρίας, μεταξύ της πόλης του Χαλεπίου και της κοιλάδας του Ευφράτη. Ταυτίζεται με την πόλη Τούμπα (προφανώς αρχαίο ελληνικό τοπωνύμιο) που αναφέρεται σε διάφορα αιγυπτιακά κείμενα.
Ο Schwartz έχει σημειώσει ότι «ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε σχέση με την τρίτη χιλιετία π.Χ. είναι η δραστηριότητα στην ακρόπολη, η οποία βρίσκεται στο μέσο της τοποθεσίας. Εδώ χτίστηκαν δέκα μαυσωλεία, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια περίοδο περίπου 300 ετών.
Κρίνοντας από την μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονική και το περιεχόμενό τους, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών αντικειμένων από χρυσό, ασήμι και λάπις λάζουλι, οι τάφοι συνδέονταν με άτομα υψηλής κοινωνικής βαθμίδας. Πρόκειται πιθανά για τις άρχουσες οικογένειες της Umm el-Marra ή της ευρύτερης περιοχής» (Schwartz 2021). Εν ολίγοις, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που βρέθηκαν θαμμένοι στην τοποθεσία Ουμ ελ-Μάρα ανήκαν στην εύπορη ελίτ. πηγή
Το πιο σημαντικό από όλα τα ευρήματα είναι αδιαμφισβήτητα οι τέσσερις εγγεγραμμένοι πήλινοι κύλινδροι με σύμβολα πρώιμης αλφαβητικής γραφής. Πρόκειται για ελαφρά ψημένους, διάτρητους κυλίνδρους που μοιάζουν σε μέγεθος και σε σχήμα με ανθρώπινο δάχτυλο. Όσον αφορά το ακριβές αρχαιολογικό πλαίσιο, ο Schwartz έχει υποδείξει ότι ανήκουν στην Πρώιμη Χάλκινη Περίοδο, περίπου στο 2450-2300 π.Χ.
Το εκπληκτικότερο όμως είναι, ότι επάνω σε αυτούς είναι χαραγμένα σύμβολα πρώιμης αλφαβητικής γραφής, μη τυποποιημένης όσον αφορά την κατεύθυνση και την στάση – προσανατολισμό των γραμμάτων. Η γραφή ουδεμία σχέση έχει με την σφηνοειδή με βάση την σαφή μορφολογία των γραμμάτων και πιθανότατα να έχουν χαραχθεί με ένα εργαλείο, όπως ξύλινο ραβδί ή ένα καλάμι, αντί για μια προσεκτικά φτιαγμένη γραφίδα. Όσο για τον αριθμό των συμβόλων, ο Schwartz σημειώνει ότι υπάρχουν οκτώ διακριτά σύμβολα, από τα οποία ορισμένα επαναλαμβάνονται (συνολικά 12).
Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε, με βάση τα στοιχεία που έχει αποκαλύψει η παγκόσμια αρχαιολογία, ότι η πιο πρώιμη αλφαβητική γραφή προερχόταν από την Αίγυπτο (επιγραφές από το Serabit el-Khadem και το Wadi el-Hol), η οποία τοποθετήθηκε χρονικά τον 18ο -17ο αιώνα π.κ.χ., η γραφή που βέθηκε στη Συρία είναι τουλάχιστον 500 χρόνια παλαιότερη και περιέχει σύμβολα που μορφολογικά μοιάζουν περισσότερο με τα ελληνικά ή καλύτερα με την Άλφα Ωμέγα Αιθερική Γραφή που μας αποκάλυψε ο κ. Αρτέμης Σώρρας, ο πρόεδρος του πολιτικού φορέα “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”.
Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τους πήλινους κυλίνδρους θα διακρίνουμε ότι ανάμεσα στα σύμβολα (κεφαλαία) υπάρχουν ελληνικά όπως το Γ (C), το Η, το Υ, το Ο, το Θ, το Ω, το Ε, το Λ, το Ξ, το Ι :
Ο Schwarz και ενδεχομένως κι άλλοι ερευνητές αναφέρουν, ότι πρόκειται για σημιτική γλώσσα, επειδή το πρώιμο αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε για την γραφή των σημιτικών. Η απλοϊκή αυτή εξήγηση, που δεν αποδεικνύεται όμως από κάποιου είδους ερμηνεία των συμβόλων, πιθανά να οφείλεται στον ισχυρισμό – που αποτελεί σήμερα κυρίαρχο δόγμα σε διάφορους επιστημονικούς κύκλους – ότι το ελληνικό αλφάβητο (και κατ΄ επέκταση και το λατινικό) προήλθαν από το φοινικικό και είναι μεταγενέστερα αυτού. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το ελληνικό εμφανίστηκε μόλις τον 8ο αιώνα π.κ.χ., άποψη που καλλιεργήθηκε επί πολλά χρόνια και μεταφέρεται ακόμη και σήμερα μέσω της εκπαίδευσης στην νέα γενιά, ωστόσο δεν μπορεί να “σταθεί” μέσω της λογικής και της αποδεικτικής διεργασίας. ΕΔΩ Εικάζουμε βάσει στοιχείων, ότι μάλλον έγινε το αντίθετο. Ότι δηλ. η ατελής συλλαβική – συμφωνική φοινικική γραφή προήλθε από την Ελλάνια = Ελλάς – Νους, η οποία προϋπήρχε με πληρότητα, δηλαδή με όλα τα φωνήεντα και με την αποτύπωση κάθε φθόγγου με ξεχωριστό σύμβολο.
Ούτε επίσης το γεγονός, ότι τα παραπάνω δείγματα γραφής βρέθηκαν στη Συρία, θα ενίσχυε το παραπάνω αυθαίρετο συμπέρασμα, παρά το γεγονός, ότι η Συρία γειτνιάζει με την περιοχή όπου εικάζεται ότι υπήρξε η πατρίδα των Φοινίκων, διότι μιλάμε για μια χώρα, την Συρία, η οποία έχει ιστορική παρουσία τουλάχιστον 7.000 χρόνια π.κ.χ., όπου τα τοπωνύμια και τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν την μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή, πολύ πριν από την Ελληνιστική περίοδο. Π.χ. το σημερινό Χαλέπι που είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας, ονομάστηκε Βέροια την εποχή της Μακεδονικής κυριαρχίας από τον Σέλευκο τον Νικάνωρα, ενώ στην αρχαιότητα ονομαζόταν Χαλυβών, διότι πιθανά εκεί παραγόταν χάλυβας. Εξάλλου οι ονομασίες “Συρία” και “Δαμασκός” παραπέμπουν σε ελληνικά ονόματα.
Επιπλέον, όπως τα επισημαίνει και ο Schwarz, υπάρχουν κι άλλα μορφολογικά χαρακτηριστικά που αποτελούν ενδείξεις ότι πρόκειται για πρώιμη ελληνική γραφή : το γεγονός ότι μπορούν να διαβαστούν από τα αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τα αριστερά αλλά και με πορεία μαιάνδρου (boustrophedon). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά απαντώνται στην Αιθερική Ελλάνια Μαίανδρο Γραφή, που μέσω αυτής παράγεται η ανέλιξη και η σύνθεση των εγκεφαλικών διεργασιών, ώστε να φτάσει ο άνθρωπος στο επίπεδο να λειτουργήσει και τα δύο μέρη του εγκεφάλου του. Για δικαιότερη κατανόηση διαβάστε το κείμενο ΜΗΝΩΑΣ Ο ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό, ότι σημερινοί αρχαιολόγοι, γλωσσολόγοι κ.α. είναι αγκυλωμένοι από αναπόδεικτες θεωρίες που προωθούνται μαζικά από διεθνώς φημισμένα πανεπιστήμια, παραβλέποντας την λογική, που είναι η μόνη οδός για την ανακάλυψη της αλήθειας. Είναι η ώρα να αναθεωρηθούν όλα τα ψεύδη και η παραχάραξη που έχει συντελεστεί σε βάρος της πρωταρχικής Ελλάνιας γραφής και γλώσσας, του κώδικα της διασύνδεσης του ανθρώπου με την ίδια την δημιουργία του, που όπως αποδεικνύει ο κ. Σώρρας στο έργο του ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΩΤΑ ΤΗΣ ΑΩ , αποτελεί την βάση όλων των αλφάβητων και μητέρα όλων των γλωσσών που έχουν επινοηθεί στην Υφήλιο.
Ευαγγελία Γιαδανού
Αρχαία αλφαβητική γραφή ανακαλύφθηκε στη Συρία