Χωρίς ιστοσελίδα το 79% των μουσείων στην Ελλάδα …
Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς πόσοι από τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα είναι ορατοί; Αρκούν οι καφέ-κίτρινες πινακίδες να αναδείξουν τους χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα και δεν τους ξέρει σχεδόν κανείς; Όλοι έχουμε συναντήσει παρόμοιες πινακίδες στην δεξιά μεριά των επαρχιακών δρόμων, οι οποίες είναι άλλοτε στη θέση τους, άλλοτε είναι κρυμμένες από βλάστηση κι άλλοτε πεσμένες ή χτυπημένες.
Δεν είναι όμως μόνο τα κλαδιά που κρύβουν αυτές τις τόσο πολύ σημαντικές πινακίδες, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού που δεν κάνει κάτι σοβαρό, ώστε να αναδείξει αυτούς τους χώρους των προγόνων μας για να μάθει ο Έλληνας πολίτης τη θαμμένη κληρονομιά του.
Σημάδια αυτογνωσίας λοιπόν αρχίζει να αποκτά το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ο.Δ.Α.Π. (Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων), με τη μελέτη που παρουσίασε η Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης Μαρία Φασουλά, στο συνέδριο με τίτλο, «Experience. Culture. Everywhere.-Connecting the Dots», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 39ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη 14 με 16 Νοεμβρίου 2024.
ΒΙΝΤΕΟ:
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη της κυρίας Φασουλά, μόνο το 21% των μουσείων και το 17% των αρχαιολογικών χώρων διαθέτουν σελίδα στο διαδίκτυο ή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Κλασικό παράδειγμα αυτής της έρευνας είναι ότι αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας δεν έχει δικιά του ιστοσελίδα με την επωνυμία του μουσείου, αλλά φιλοξενείται στην σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Η έρευνα αυτή αναδεικνύει και άλλους σημαντικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται η χαμηλή επισκεψιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΣ ανά την επικράτεια. Βασικότερος είναι οι ελλείψεις προσωπικού, αφού το 17% των τόπων λειτουργεί μόνο τη θερινή περίοδο, το 19% λειτουργεί με εποχικό προσωπικό και ένα 70,34% λειτουργεί με ένα συνδυασμό μόνιμου και εποχικού προσωπικού. «Υπάρχει επίσης μια μεγάλη έλλειψη εξωστρέφειας, δηλαδή το 70% των αρχαιολογικών χώρων και το 54% των μουσείων δεν δέχεται καθόλου οργανωμένες επισκέψεις από τουριστικά γραφεία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εντύπωση έκανε το στοιχείο της ψηφιακής ένδειας, την στιγμή που αυτό δεν απαιτεί κάποιο κόστος.
Στην Ελλάς που είναι η γενέτειρα του πολιτισμού, είναι άμεση ανάγκη να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών τόπων, των μνημείων και όλων των μουσείων. Θα πρέπει για τον σκοπό αυτό να διατεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την ανάδειξη, την προβολή και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έτσι ώστε από τις επισκέψεις και την παροχή υπηρεσιών στους χώρους των προγόνων μας να υπάρξει κάθετη αύξηση των εσόδων.
Αυτά θα συμβούν μόνο με μια αμιγώς ελληνική κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί το Έθνος των Ελλήνων.
Άρθρο του Χωλίδη Κωνσταντίνου