Πόσοι ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας διαρκεί εδώ και δύο χρόνια και ένα μήνα και από ό,τι φαίνεται, όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά θα κλιμακωθεί στο άμεσο μέλλον.
Στις 21 Μαρτίου στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε να σταλεί στρατιωτικός εξοπλισμός (όπλα και πυρομαχικά) στην Ουκρανία για να συνεχίσει τον πόλεμο.
Επίσης οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να αξιοποιήσουν και όλα τα παγωμένα Ρωσικά κεφάλαια εντός της Ευρώπης, ώστε το 90% των εσόδων που προέρχονται από αυτά, να διατεθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times : «Η ΕΕ προσπαθεί να παρακάμψει την απαγόρευση της πρόνοιας στην ιδρυτική συνθήκη για την αγορά όπλων προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία». ΠΗΓΗ
Πάμε να δούμε όμως αν όντως υπάρχει αυτή η πρόνοια στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ε.Ε…
Σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ 2 στο κεφάλαιο “ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”
Άρθρο 41 (πρώην άρθρο 28 ΣΕΕ)
1. Οι διοικητικές δαπάνες τις οποίες συνεπάγεται για τα θεσμικά όργανα η εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου, βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
2. Οι λειτουργικές δαπάνες τις οποίες συνεπάγεται η εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου βαρύνουν επίσης τον προϋπολογισμό της Ένωσης, πλην των δαπανών που οφείλονται σε ενέργειες που έχουν στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στην άμυνα και των περιπτώσεων όπου το Συμβούλιο λαμβάνει ομόφωνα διαφορετική απόφαση. Στις περιπτώσεις που οι δαπάνες δεν καταλογίζονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης, αυτές βαρύνουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με την κλείδα ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, εκτός εάν το Συμβούλιο λάβει ομόφωνα διαφορετική απόφαση. Όσον αφορά τις δαπάνες που οφείλονται σε ενέργειες που έχουν στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στην άμυνα, τα κράτη μέλη οι αντιπρόσωποι των οποίων στο Συμβούλιο, προέβησαν σε τυπική δήλωση δυνάμει του άρθρου 31, παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο, δεν υποχρεούνται να συμβάλουν στην χρηματοδότησή τους. ΠΗΓΗ
Με την νέα συνθήκη που τέθηκε σε ισχύ από την Συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπονται πολεμικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στο κεφάλαιο που αφορά την άμυνα, αν και εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αποφασίσει ομόφωνα …
Βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικά το διευθυντήριο των Βρυξελλών, να σχεδιάζει μέσω μιας νομικής ομάδας εργασίας την στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας με την χρήση κονδυλίων για πολεμικούς σκοπούς, εμπλέκοντας έτσι τις χώρες της Ευρώπης σε έναν πόλεμο που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγγέλλει την συνδρομή της Ελλάδας στην αμυντική συμμετοχή της Ευρώπης στην Ουκρανία (Μάρτιος 2024)
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τον χαρακτήρα της Ε.Ε.
Πρόδρομος της Ε.Ε. ήταν η “Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα”, η οποία ξεκίνησε στις 18 Απριλίου 1951, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία επτά ευρωπαϊκών χωρών, όπου πρωτοστάτησαν η Γαλλία και η Γερμανία, με σκοπό να ελέγξουν μεταπολεμικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα (μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην πολεμική βιομηχανία). Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την σημερινή της μορφή, ιδρύθηκε επίσημα την 1η Νοεμβρίου 1993 με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Εμπνευστές και αρχιτέκτονες της, θεωρούνται οι Χέλμουτ Κολ και Φρανσουά Μιτεράν.
Το ερώτημα που τίθενται είναι αν οι πολίτες της Ευρώπης γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται μόνο για μια οικονομική – εμπορική ένωση.
Η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο κράτος που συνδέθηκε με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή την περίοδο 1955-1961, και η τελική προσχώρηση έγινε το 1979-1981 στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
Σήμερα η Ελλάδα με όλα αυτά που αποφασίζουν στις Βρυξέλλες εμπλέκεται σε ένα πόλεμο χωρίς την συγκατάθεση του Ελληνικού έθνους.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ειρήνη (European Peace Facility – EPF) που διαχειρίζεται ο Josep Borrel θα λάβει πόρους από την Ε.Ε. για την μεταφορά χιλιάδων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Πρόκειται για δικά μας χρήματα, που ανήκουν σε όλους τους πολιτες της Ε.Ε. !
Έχει δημιουργηθεί και ένα Ταμείο Βοήθειας προς την Ουκρανία (UAF) και θα χρηματοδοτηθεί από δωρεές από κράτη μέλη της Ε.Ε. ύψους 5 δισεκατομμυρίων ετησίως. Τουλάχιστον 500 εκατομμύρια από το συγκεκριμένο ποσό θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των Ουκρανών Στρατιωτικών για να χρησιμοποιούν τα όπλα που παρέχονται από το EPF.
Αυτές τις ενέργειες που ακολουθεί η Ε.Ε. τις καταδικάζουμε απερίφραστα, γιατί βλέπουμε ότι η Ένωση συμπεριφέρεται ως δικτατορία.
Όταν η Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια δεχόταν οικονομικό πόλεμο δεν δόθηκε καμία οικονομική βοήθεια όπως γίνεται τώρα στην Ουκρανία, άρα βλέπουμε να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Είμαστε απέναντι στην συνέχιση αυτού του πολέμου, που γίνεται κατ΄ εντολή συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, στοών, λεσχών και φόρουμ.
Την ίδια στιγμή οι Έλληνες της Μαριούπολης κάνουν έκκληση για την παύση της αποστολής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, διότι όπως είναι φυσικό αισθάνονται ότι η συνέχιση του πολέμου απειλεί την φυσική τους ύπαρξη.
Στις προσεχείς Ευρωεκλογές ο Έλληνας πολίτης πρέπει να καταλάβει πολύ καλά τον ρόλο της Ε.Ε. και θα πρέπει να ψηφίσει Υποψήφιους Ευρωβουλευτές που θα διατρανώσουν τις αντιρρήσεις τους απέναντι σε όλα αυτά τα σχέδια που ετοιμάζουν, για έναν πανευρωπαϊκό πόλεμο με την Ρωσία. Χρειαζόμαστε εκπροσώπους που θα υπερασπίζονται με πάθος τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού στο Ευρωκοινοβούλιο.
Χρήστος Ηλιάδης